10/35
  • Pages
  • Editions
01 ZORLU DERGİ 73
02 İÇİNDEKİLER
03 ZORLU HOLDİNG - SAİDE ZORLU
04 ZORLU HOLDİNG - MEHMET ZORLU
05 ZORLU HOLDİNG - AKILLI HAYAT 2030
06 ZORLU TEKSTİL - GLOBAL COMPACT
07 VESTEL - VESTELCELL
08 ZORLU ENERJİ - ENERJİMİZ GELECEĞİMİZ ÖDÜLÜ
09 ZORLU HOLDİNG - DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
10 ZORLU TEKSTİL - ZORLUTEKS AR-GE 250
11 VESTEL - ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİLER
12 ZORLU ENERJİ - OEDAŞ STAJ PROGRAMI
13 ZORLU HOLDİNG - SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 101 EĞİTİMİ
14 ZORLU TEKSTİL - KORTEKS AR-GE
15 VESTEL - BİO BUZDOLABI
16 ZORLU ENERJİ - KADIN MÜHENDİSLER GÜNÜ
17 ZORLU CENTER - YEŞİL ENERJİ
18 JULES VERNE - KURUMSAL SEYAHAT
19 ZORLU HOLDİNG - EŞİT Bİ'HAYAT ATÖLYESİ
20 ZORLU TEKSTİL - YENİ ÜRÜN GAMI
21 VESTEL - PROJELER
22 ZORLU ENERJİ - İTÜ GÜNEŞ ARABASI
23 ZORLU HOLDİNG - ROBOTİK TAKIMLARINA DESTEK
24 VESTEL - SANAT ATÖLYESİ
25 ZORLU ENERJİ - RESİM VE ŞİİR YARIŞMASI
26 ZORLU CENTER - SOCIAL MEDIA AWARDS
27 ZORLU PSM - VESTEL PSM RADYO
28 ZORLU ENERJİ - ZES
29 ZORLU ENERJİ - İTÜ ELECTRIC VEHICLE
30 VESTEL - ROAD RUNNER TEAM
31 JULES VERNE - YÜRÜYÜŞ ROTALARI
32 ZORLU PSM - VESTEL AMFİ
33 ZORLU CENTER - EATALY
34 ZORLU CENTER - RAFFLES ISTANBUL
35 ENGLISH SUMMARY

Türkiye Ar-Ge Araştırması’nın

yıldızı Zorluteks

Sürdürülebilir bir çevre anlayışıyla gelecek konumlanmasını “Doğa ve İnsan için Yenileyici Tekstil” olarak belirleyen ve Ar-Ge çalışmalarını da bu çerçevede yürüten Zorluteks, Turkishtime dergisinin gerçekleştirdiği “Ar-Ge 250” araştırmasında birçok kategoride ön sıralarda yer aldı.

Sürdürülebilir bir gelecek için akıllı üretim teknolojilerine yatırım yapan Zorluteks, ekonomi ve iş dünyası portalı Turkishtime’ın bu yıl 8’incisini gerçekleştirdiği “Türkiye Ar-Ge Araştırması”nda birçok kategoride oldukça iyi sıralamalar elde etti. 2020 verilerine dayanan araştırma, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezine sahip firmaların yaptığı bildirim ve açıklamalardan yola çıkılarak gerçekleştirildi. Araştırmada şirketlerin yaptıkları Ar-Ge harcaması, Ar-Ge desteklerinden faydalanma oranı, Ar-Ge personel sayısı, Ar-Ge merkezinde alınan patent, faydalı model, tasarım tescil ve marka sayısı gibi kriterler kullanıldı.

Zorluteks, “Ar-Ge Merkezinde Yürütülen Proje Sayısı” sıralamasında 63 projeyle 27. sırada; “Ar-Ge Merkezinde Çalışan Kadın Personel Sayısı” sıralamasında 63 çalışanla 24. sırada; “Ar-Ge Merkezinde Alınan Tasarım Tescil Sayısı” sıralamasında 20 tescil ile 10. sırada; “Ar-Ge Merkezinde Alınan Marka Sayısı” sıralamasında da 16 marka ile 18. sırada yer aldı.

“Sürdürülebilirlik odaklı Ar-Ge projeleriyle geleceğe hazırız!”

Türkiye’nin lider ev tekstili üreticisi Zorluteks’in Akıllı Hayat 2030 stratejisi doğrultusunda hammaddeden proses yönetimine, nihai üründen satış ve pazarlamaya kadar tüm faaliyet ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarını devam ettirdiğini belirten Zorluteks Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, “Bu anlayışla, AB’de Yeşil Mutabakat gibi uygulamaların başlayacağı bir dönemde, Zorluteks fabrikamızda STeP, Sustainable Textile Production (Sürdürülebilir Tekstil Üretimi) sertifikasyon sürecini tamamlayarak sürdürülebilir bir tekstil üreticisi olduğumuzu belgelendirdik. Buna paralel olarak Standart 100 by Oeko-Tex ve STeP by Oeko-Tex belgeleriyle kullanılan Made in Green etiketiyle üretim yapabildiğimizi de tescillemiş olduk. Yine bu çerçevede yaptığımız Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarıyla ürün bazında su ve karbon ayak izimizi hesaplayabiliyoruz. Önümüzdeki dönemde karbon ayak izinin en az yüzde 50 azaltıldığı bir ürün gamı oluşturmayı hedefliyoruz,” dedi.

“Akıllı tekstiller alanında yapılan Ar-Ge çalışmalarımız artıyor!”

Zorluteks’in akıllı tekstil ürünlerinde sahip olduğu know-how ile pandemi döneminde anti bakteriyel ve anti-viral ürünlerini tüketicilerle buluşturduğunu ifade eden Necat Altın, Avrupa’ya antibakteriyel kumaş ve havayı temizleyen perde satışı yapmaya başlandığını ve DRY TOUCH® adı verilen terletmeyen ve nefes aldıran teknik tekstil kategorisindeki kumaşlarla maskeler üretilip Avrupa’ya ihraç edildiğini söyledi.

Zorluteks’in Ar-Ge çalışmaları sayesinde antiviral nevresim ve perde üretebilecek durumda olduğunu ve bununla birlikte Erciyes Üniversitesi ile antibakteriyel ve antiviral apre geliştirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü vurgulayan Altın, akıllı tekstiller tarafında yapılan Ar-Ge çalışmaları sayesinde sağlık, savunma sanayii ve güvenlik gibi alanlara uzanan çok geniş bir yelpazede, farklı sektörlere hızlı bir şekilde akıllı tekstil ürünleri sunulabilecek duruma gelindiğini de sözlerine ekledi.

“AB Horizon 2020 kapsamında iki Ar-Ge projesine dahil olduk!”

Sahip oldukları Ar-Ge gücü ve inovasyon kapasitesiyle birçok farklı sektörün akıllı ürün ve çözüm taleplerine cevap vermeye hazır olduklarını belirten Necat Altın, “İçeride gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge projelerinin yanı sıra Avrupa Birliği’nin araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olan Horizon 2020 programı çerçevesinde hibe programına ikinci kez kabul edildik. Önceki yıl da makine, ekipman ve malzemelerin ömrünün uzatılmasını, kaynakların gereksiz kullanımını azaltmayı amaçlayan RECLAIM projesiyle programa dahil olmuştuk. Bu projeyle, pamuklu kumaşların beyazlık derecesine etki eden ağartma, kurutma ve proseste kullanılan makine ve reçetelerin yapay sinir ağlarıyla kontrol edilmesini sağlıyoruz. Bu yıl da Horizon 2020 programı çerçevesinde 48 ay sürecek ve 11 farklı ülkeden toplam 15 partner tarafından gerçekleştirilecek olan OXIPRO projesine dahil olduk. Çevreye duyarlı enzimler kullanılarak çevre dostu ve sürdürülebilirliğe hizmet eden ürünlerin geliştirilmesi hedeflenen projede, tekstil sektöründen tek üretici ve geliştirilecek enzimlerin kullanılacağı dört pilot tesisten biriyiz. Bu projeyle, proseslerde kullanılan kimyasallara muadil olarak geliştirilecek enzimler ile kaynak tüketimi, çevre kirliliği ve zararlı kimyasal tüketimi azaltılıp, ürün işlevselliği artırılmış olacak,” diyerek Zorluteks’in Ar-Ge çalışmalarına verdiği önemi vurguladı.