Zorlu Enerji’den
İTÜ’lü gençlere sponsorluk desteği
Zorlu Enerji, sürdürülebilirliği önemseyen ve temiz enerji kullanarak işlevsel çalışmalar gerçekleştiren gençleri sponsorluklarla destekliyor. Zorlu Enerji, bu kapsamda ülkemizi hem Türkiye’de hem de uluslararası platformlarda başarıyla temsil eden İTÜ Güneş Arabası Ekibi’ne (İTÜ GAE) desteğini sürdürüyor. Yaptıkları çalışmalarla fark yaratan ve uluslararası arenada aldıkları başarılı sonuçlarla göğsümüzü kabartan İTÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri, bu desteğin kendileri için önemini ve hedeflerini bizlerle paylaştı.
İTÜ GAE, ilk “Arıba”yı 2005 yılında üretti ve o zamandan bu yana çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Her Arıba daha yenilikçi ve işlevsel bir düzenleme ile karşımıza çıkıyor. Gelişen, büyüyen bir sistemin, ekibin parçası olmak nasıl bir duygu? Bu çalışmalar size nasıl katkı sağlıyor?
Ufuk Çay (İşletme Mühendisliği 3. Sınıf Öğrencisi)
Büyük ve eski bir ekip olmanın en büyük faydalarından biri, yapılan çalışmalardaki gelişime de şahit olmak. Ekip, hem araç üzerindeki teknolojiler anlamında hem de çıktıları anlamında her sene daha da gelişiyor. Bu gelişimin bir parçası olabilmek ve içerisinde etken rol oynayabilmek, insanın hayatının her noktasında hissedebileceği şeyler değil. Gelişmek, aynı zamanda sistemin eksik kaldığı yönleri düzeltmek ve daha iyiye götürmekle oluyor. Bu sebeple insan hata yapmayı ve bunları düzeltmeyi de ekibin içerisinde deneyimleyebiliyor. 40 kişiden oluşan ekibimizde, birçok farklı mühendislik branşından arkadaşlarımızla birlikte, multidisipliner bir yapıda takım olabilmeyi öğreniyoruz. Elektrik-Elektronik, Makine ve İşletme gibi fakültelerde akademik eğitimlerini sürdüren arkadaşlarımız, bununla birlikte canla başla çalışarak hem ileride çalışacakları alanlarla alakalı deneyimler ediniyor hem de okulda öğrenilenleri pratikte uygulama şansı buluyor. Bu da hem sosyal hem de teknik açıdan bizlere katkı sağlıyor, ekibimizi ve bizi geliştiriyor.
“40 kişiden oluşan ekibimizde, birçok farklı mühendislik branşından arkadaşlarımızla birlikte, multidisipliner bir yapıda takım olabilmeyi öğreniyoruz.”
İTÜ Güneş Arabası Ekibi Takım Kaptanı olarak, yaptığınız çalışmalarda karşınıza çıkan zorlukları nasıl aşıyorsunuz? Bu yoğun konsantrasyonu sağlamakta sizi motive eden ve destekleyen unsurlar neler?
Çetin Dalkılıç (Elektrik Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi)
Öncelikle belirtmeliyim ki burada, İTÜ gibi bir üniversitede oldukça yoğun akademik hayatlarının yanı sıra herhangi bir maddi kazanımı olmaksızın zamanının ciddi bir bölümünü ekibe ayıran insanlardan bahsediyoruz. Bizim gibi gönüllü çalışan ve kâr amacı gütmeyen ekiplerde önümüze çıkacak tüm zorlukları aşmak için ise esas olarak yüksek motivasyon, inanç ve azim etkili olmakta. Bu noktada, bir araba üretiyor olmak ve bu arabayı uluslararası arenada pek çok prestijli üniversitenin ürünü ile aynı sahada yarıştırmak ana motivasyon kaynağımız. Tabii ki bu motivasyon ve belli hedefler etrafında birleşen insanlar olunca, sorunlara karşı ekip olarak düşünmek ve pes etmeden mücadele etmek sonuca ulaşmamızı sağlıyor.
Zorlu Enerji’nin projenize sponsor olması fikri nasıl gelişti? Bu sponsorluğun İTÜ GAE için anlamı nedir?
Hale İlkçakın (Ekonomi 4. Sınıf Öğrencisi)
Ekibimizin misyon ve vizyonuyla destekçilerimizin değerlerinin ve çevre politikalarının örtüşmesi bizim için en önemli konulardan biri. Destekçilerimizi temsil ederken sadece markalarını değil, markalarının temsil ettiği değerleri de taşıdığımızın farkındayız. Bu nedenle destekçilerimizin çevre duyarlılıklarını ve sürdürülebilirlik planlarını araştırıyoruz. Zorlu Enerji, ülkemizde yenilenebilir ve temiz enerji sektörlerine yön vermekle kalmayıp dünya çapında da adından söz ettiren bir şirket. Global yarışlarımızdaki en güçlü rakiplerimizin ana destekçileri genellikle ülkelerinin en büyük yerel enerji firmaları oluyor. Bu açıdan biz de Zorlu Enerji’yi ülkemizin değeri olarak temsil etme fırsatını bulduğumuz için çok mutluyuz. Bunun yanında iş birliğimizin düzenli toplantılar ve atölye ziyaretleri yoluyla desteklenmesi bizim için çok anlamlı. Örneğin, Avrupa yarışımızın ardından firma CEO’su Sinan Ak’ın da bulunduğu bir toplantıda yarış sürecimizi ayrıntılı bir şekilde aktardık ve önümüzdeki çalışmalarımızı sunarak fikir aldık. Düşüncelerimize her zaman önem verilmesi, problemlerimize çözüm bulabileceğimizi bilmek bizi oldukça güçlü hissettiriyor.
“Global yarışlardaki en güçlü rakiplerimizin ana destekçileri genellikle ülkelerinin en büyük yerel enerji firmaları. Bu açıdan biz de Zorlu Enerji’yi ülkemizin değeri olarak temsil etme fırsatını bulduğumuz için çok mutluyuz.”
İTÜ GAE olarak önümüzdeki günlerde gündeminizde neler var? Yürüttüğünüz çalışmalardan kısaca bahseder misiniz?
Ufuk Çay
Bu yıl ekibimizin 10’uncu ARIBA’sını tasarladık ve şu anda aracımız kompozit üretim sürecinde. Motor, gövde, şasi ve hatta araç üzerindeki tüm mekanik parçalarını tamamen ekip bünyesinde tasarladığımız aracımız bir önceki aracımıza göre teknik olarak çok ileride. Özellikle tamamen kendi geliştirdiğimiz sürtmeyen fren sistemi, tekerlek içi elektrik motoru üretimi, karbon jant üretimi, özel kaplama güneş paneli üretimi ve güneş arabamıza otonom fonksiyonlar eklenmesi gibi yeni ve güncel çalışmalarımız devam ediyor.
Önümüzdeki eylül ayında Belçika’da gerçekleşecek olan European Solar Challenge için de kolları sıvadık. Araç üretimimizin yanı sıra şu an kampüs testlerimiz ve operasyon çalışmalarımız da devam ediyor. Ayrıca iki senedir sürdürdüğümüz otonom çalışmalarımız bu sene Teknofest’te boy gösterecek. Bu yarışma için güneş arabasına ek olarak otonom bir araba daha üretiyoruz. Elemeyi geçtik ve Teknofest Robotaksi-Binek Otonom Araç kategorisinde yeni otonom aracımızla mücadele etmeye hak kazandık. Bunun yanı sıra bu yıl pandemi sebebiyle iptal olan ama sanal ortamda gerçekleşecek World Solar Challenge yarışması için de hazırlıklarımız devam ediyor. Ekibimizle ilgili gelişmeleri izlemek isteyenler, sosyal medya kanallarımız üzerinden ya da web sitemizden daha detaylı bilgiye ulaşabilirler. Özetlemek gerekirse 2021 hedeflerimizde üç yarış ve iki araç var diyebiliriz.
Avrupa Güneş Arabaları Yarışması’ndan dereceyle döndünüz. Yarış sırasında bir de teknik problem yaşadınız. Burada devreye giren ekip ruhu ve dayanışma için neler söyleyebilirsiniz?
Çetin Dalkılıç
Öncelikle, bu süreçte ekibimizin yanında olan Zorlu Enerji ailesine ve değerli İTÜ mezunu CEO'su Sinan Ak'a bizlere destek olarak yarışa katılımımızı mümkün kıldıkları için çok teşekkür ederiz. Gerçekten de yarış esnasında ve öncesinde pek çok zorlukla karşılaştık. Yarış esnasında çıkan teknik problemlere hızlı cevap verebiliyor olmamızdaki ana faktör ise, yarış öncesindeki test ve hazırlık sürecimizdi. Kısaca bahsetmem gerekirse, ekibimiz yarışmalar öncesinde uzun soluklu ve yoğun tempolu bir test sürecine giriyor. Bu süreçte hem ekip arkadaşlarımızı hem de aracımızı test ediyor, özellikle okul kampüsümüzde yarış sürecini birebir canlandırmaya çalışıyoruz. Örneğin, Avrupa Güneş Arabaları Yarışması pistte 24 saat boyunca en fazla tur atmamızı gerektiren bir yarışma olduğu için, bizler de öncesinde 24 saat boyunca kampüsümüzde aracımızı ve ekibimizi test etmiştik. Bu sayede daha yarışa gitmeden, aracımızın performansını deneyimleme şansı bulmuştuk. Karşılaşabileceğimiz neredeyse tüm problemlere karşı hazırdık. Tabii ki bu gibi zor süreçlerde dayanışma ve ekip olma kültürü daha da önem kazanıyor. Özellikle ekip olarak sorunları daha hızlı ve etkili çözebilmek, sorundan çok çözüme odaklanabiliyor olmak, başarıya ulaşmamızda son derece etkili oldu.
“Ülkemiz, pek çok Avrupa ülkesine göre birim alana düşen güneş ışınları açısından önemli ve potansiyeli yüksek bir konuma sahip. Bu açıdan, güneş panellerini gelecekte daha fazla göreceğimizi düşünüyorum.”
Son olarak ülkemizde ve dünyada temiz enerji kullanımını nasıl değerlendiriyorsunuz? Dünyanın geleceğinde güneş enerjisinin rolü ne olacak?
Çetin Dalkılıç
Dünyada bazı ülkeler başta olmak üzere, temiz enerjiye olan yönelim ve yatırımların arttığını görüyoruz. Ülkemiz ise, pek çok Avrupa ülkesine göre birim alana düşen güneş ışınları açısından önemli ve potansiyeli yüksek bir konuma sahip. Şu anda bile ciddi yatırımların olduğu ülkemizde, bu açıdan güneş panellerini gelecekte daha fazla göreceğimizi düşünüyorum. Tabii bunlar şu anda daha çok güneş tarlaları ve çatı uygulamaları kapsamında olsa da, ilerleyen süreçte güneş panellerinin verimliliklerinin artması ve yeterli seviyelere çıkmasıyla birlikte küçük uygulamalarda da karşımıza çıkacağına inanıyorum. İTÜ Güneş Arabası Ekibi olarak geleceğin temiz enerjide olduğuna inanıyor ve hep güneşle kalmanızı diliyoruz!