Korteks
“Ar-Ge 250” listesinde
Avrupa’nın en büyük entegre ve inovatif polyester iplik üreticisi Korteks, Turkishtime dergisinin 2020 verilerinden yola çıkarak gerçekleştirdiği “Ar-Ge 250” araştırmasında, yürütülen proje sayısı itibarıyla 103'üncü sırada yer aldı.
Ekonomi ve iş dünyası portalı Turkishtime’ın bu yıl 8’incisini gerçekleştirdiği “Ar-Ge 250 - Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri” araştırmasının sonuçları açıklandı. Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerinin yapılan harcama, çalışan personel, yürütülen proje, alınan tasarım tescil, patent, marka ve faydalı model gibi kriterler bazında değerlendirildiği araştırma için yüzlerce şirketten veri toplandı. Avrupa’nın en büyük entegre ve inovatif polyester iplik üreticisi Korteks, tüm Ar-Ge merkezleri arasında yürütülen proje sayısına göre yapılan sıralamada 24 proje ile 103’üncü sırada yer aldı.
Korteks’in Ar-Ge’ye verdiği önem ve bu alanda elde ettiği başarılı sonuçlar hakkında konuşan Korteks Genel Müdürü Barış Mert, “Döngüsel ekonomi tabanlı inovasyona dayalı yeni nesil tekstil yaklaşımımızla Ar-Ge’miz birçok inovatif teknik tekstil ürünü geliştirirken, Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile Avrupa ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yüzde 100 pet şişeden polyester iplik üretiyoruz. Bugüne kadar Ar-Ge merkezimizin geliştirdiği projeler sayesinde Dry Touch, Taç Cottonlike, Taç Flame Retardant, Taç Antistatic, Taç UV Resistant ve Linen Like gibi yeni ve fonksiyonel ürünleri Korteks’in ürün portföyüne kattık. Bu sayede bugün dünyanın en büyük otomobil markalarının, çok özel niteliklere sahip ipliklerini üretiyoruz. Şu anda otomotiv ipliği ihracatımızla Avrupa’daki tüketimin yüzde 15’ini karşılıyoruz” dedi.
Korteks Genel Müdürü Barış Mert:
“Döngüsel ekonomi odaklı Ar-Ge ile fark yaratıyoruz!”
“Korteks, özel iplik üretimleriyle çevre dostu çözümler sunuyor.”
Korteks’in rüzgâr güllerinin yapımında kullanılan elyafları birbirine bağlayan çok özel iplikleri ürettiğini ve bu kumaşları yapan dünyadaki en büyük Alman firmasının tedarikçisi olduğunu, dünyanın ikinci büyük Çin firmasının da tedarikçisi olmaya başladığını vurgulayan Barış Mert, sözlerine şöyle devam etti: “Ürettiğimiz bir başka özel iplik, su şebekelerinin sökülmeden ve boru değişimine gerek kalmadan tamirini sağlıyor. Bu kumaşın içme suyuyla temasında insan sağlığı açısından hiçbir sakınca bulunmuyor. Bu konuda da İngiltere’de bir firma bizim ipliğimizden üretilen kumaşları su borularının tamirinde kullanıyor. Bunun dışında şeker kamışı ve mısır gibi doğal kaynaklardan üretilebilen PLA (polilacticasid) iplik üretimine başladık. Klasik plastiklere alternatif ve biyolojik olarak parçalanabilmesi sebebiyle çevre dostu bir materyal olan PHA konusunda da araştırmalarımız devam ediyor. Diğer taraftan kompozit malzemeler hafiflik, sağlamlık ve en önemlisi ekonomik olması sebebiyle her geçen gün daha da önem kazanıyor. Biz de Korteks olarak kendi polyester ipliğimizi kullanarak hibrid iplik geliştirme ve bu iplikler ile üretilecek kompozit malzemelerin kullanım alanları gibi konularda araştırmalarımızı sürdürüyoruz.”
“Avrupa ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yüzde 100 pet şişeden polyester iplik üretmeye başladık!”
Big data kavramı ile bilginin işlenmesinin her geçen gün daha da önem kazandığını söyleyen Barış Mert, “Biz de bu kapsamda iletken ipliklerle ilgili Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz. Avrupa ve Türkiye’de bir ilk olan ve 10 milyon dolar yatırımla devreye aldığımız Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile Avrupa ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yüzde 100 pet şişeden polyester iplik üretmeye başladık. Bu yatırımla bir yandan kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanırken, bir yandan da her geçen gün daha da büyük bir küresel sorun haline gelen plastik atıkların yarattığı çevresel etkinin azaltılmasına katkı sunuyoruz. Bir ton geri dönüştürülmüş iplik üretimi için, doğada biyolojik olarak parçalanamayan, tüketici atığı olan yaklaşık 110 bin adet plastik şişenin azaltılmasına katkıda bulunacağız” açıklamasında bulundu.