Zorlu Tekstil, akıllı tekstil deneyimi ile koruyucu maske üretiyor
İçinden geçtiğimiz pandemi döneminde Zorlu Tekstil Grubu, ilke edindiği kurumsal sorumluluk bilinciyle sektörüne öncülük etmeyi sürdürüyor. Uzun yıllardır yatırım yaptığı akıllı tekstil alanındaki bilgi ve deneyimini antibakteriyel ve ısı dengeleyici özellikleri bulunan koruyucu maske üretimine taşıyan Zorlu Tekstil, uluslararası standartta, ayda 1 milyon adet maske üretiyor.
Covid 19 salgını ile mücadelede toplumsal dayanışmanın önem ve gerekliliği bir kez daha öne çıktı. Virüsten korunmak için maske kullanımı zorunlu koşullarından biri olurken, Zorlu Tekstil akıllı tekstil alanındaki bilgi ve tecrübesinden yararlanarak Lüleburgaz’daki fabrikasında antibakteriyel ve ısı dengeleyici özellikleri bulunan koruyucu maske üretimine başladı.
Nanoteknoloji alanındaki uygulamalarıyla mikroiplik teknolojisinde dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olan Zorlu Tekstil, akıllı iplik teknolojisiyle ürettiği ve bakteri ile virüslere karşı koruyucu özelliklere sahip kumaşlarla ayda 1 milyon adet maske üretiyor. El değmeden, uluslararası sağlık ve hijyen standartlarına uygun olarak üretilen maskeler, yüze rahatça oturan tasarımıyla da rahat ve güvenli bir kullanım sağlıyor.
Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın:
“Ar-Ge ve inovasyon gücümüzü, akıllı tekstil özelliklerine sahip maske üretimine taşıyoruz!”
Zorlu Tekstil Grubu’nun döngüsel ekonomi tabanlı inovasyona dayalı yeni nesil tekstillere uzun yıllardır yatırım yaptığını dile getiren Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, birçok inovatif ev tekstili ürünü ile yeni nesil akıllı tekstilin dünyadaki ilk örneklerini verdiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Zorlu Tekstil olarak uzun yıllardır akıllı tekstil alanına yatırım yapıyoruz. Isıya ve neme duyarlı, hava geçirgenliği yüksek, aynı zamanda antibakteriyel ve antiviral özellikleri bulunan ipliklere sahip ürünlerimizle sağlıktan savunma sanayi ve güvenliğe kadar birçok sektöre, üst düzey know how gerektiren akıllı tekstil ürün ve çözümleri sunuyoruz. Örneğin ısı dengeleyici özelliği olan, mikrokapsül teknolojisinin lifin içerisine verildiği mekanizmayı daha önce farklı ürünlerimizde kullandık. Gümüş kaplamalı elyaf ile antibakteriyel özellik kazandırdığımız kumaşlarımızı yine birçok farklı alanda kullandık. Yine özel bir microfiber filtreyle yıkanabilir olarak kullanılabilecek bir kumaşımız var. Isı etkisini azaltan, nemi dengeleyen, serin tutan, antibakteriyel ve antiviral özellikleri olan ve yıkanabilen bu kumaşlar, farklı ürünlerde de çok rahatlıkla kullanılabiliyor. Burada önemli olan Ar-Ge ve inovasyon. Şimdi de bu deneyimimizi, akıllı tekstil özelliklerine sahip maske üretimine taşıyoruz.”
Zorlu Tekstil olarak koronavirüsle mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla Şirket bünyesinde kurulan “Korona Destek Komitesi” ile Türkiye genelinde pek çok sağlık kuruluşuna yastık, yorgan, nevresim ve güneşlik kumaş bağışında bulunduklarını söyleyen Necat Altın, “Bir süre önce de sağlık çalışanlarımız için cerrahi maske ve koruyucu tulumlar üretmeye başladık. Her türlü imkânımızla başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm halkımızın yanında olmayı sürdüreceğiz. Bu süreci dayanışma ruhu içinde ve birbirimizden güç alarak atlatacağımıza inancım tam,” dedi.
Bugün sözü edilen anti bakteriyel çarşaf ve nevresim dahil birçok akıllı tekstil ürünüyle yıllardır hastanelerin ve sağlık sektörünün yanında oldukları söyleyen Altın, “Zor tutuşan, ısıyı ya da soğuğu geçirmeyen, elektromanyetik dalgalara kalkan olan birçok ürünümüzle hem sporcu kıyafetleri hem de güvenlik güçlerinin bu taleplerine hazırız ve ilk örneklerini de müşterilerimize sunuyoruz. Güvenlik güçlerimiz artık Korteks’in nem emme özelliği olan DRY TOUCH® kumaşları ile üretilmiş üniformalarla görev yapıyor. Otomotivde dünya markaları ile çalışıyoruz. Yaklaşık 5 bin ton otomotiv ipliği ihracatımızla, Avrupa’daki tüketimin yüzde 15’ini tek başımıza biz karşılıyoruz. Antibakteriyel tekstil ürünlerimiz ile bu alanda da çok daha fazla büyüyebileceğimizi öngörüyoruz,” dedi.
Zorluteks Ar-Ge Müdürü Murat Yıldırım:
“Zorluteks olarak üzerimize düşen vazifeleri eksiksiz şekilde yerine getirmekten onur duyuyoruz.”
Pandemi ile mücadelede kendi sektörlerinde öncü konumda bulunan kuruluşlara büyük görev düştüğünü belirten Zorluteks Ar-Ge Müdürü Murat Yıldırım ise, “Tüm dünyanın savaş verdiği ve büyük bir sorumlulukla hareket ettiği pandemi döneminde biz de Zorluteks olarak üzerimize düşen vazifeleri eksiksiz şekilde yerine getirmekten onur duyuyoruz. Pandemi ile mücadelede değerli çalışanlarımız ve ailelerine yönelik tüm tedbirleri almamızın yanı sıra, bu mücadeleyi kazanmamıza yardımcı olmak adına fabrikamızın bir kısmını maske üretimine uygun hale getirdik. Fabrikalarımızda el değmeden üretilen maskelerimiz solup alıp vermeyi engellemeyen, koruyucu özelliği ile çalışma ortamlarımızı daha güvenli ve hijyenik bir hale getiriyor,” şeklinde konuştu.
Uluslararası kalite standardı
Koronavirüs salgınının ardından ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almak üzere başvuruda bulunan Zorluteks, 6-8 Mayıs tarihlerinde KIOSCERT firması tarafından gerçekleştirilen denetimin ardından bu belgeyi almaya hak kazandı. Şirket, medikal ürünlerin ithalat ve ihracatı için ilk aşama olan ISO 13485 belgesinin ardından CE Belgesi, Kapasite Raporları, Yerli Malı Belgesi ve Ürün Takip Sistemi’ne kayıt gibi süreçlerin tamamlanması için de çalışmalarına devam ediyor.