KORTEKS GENEL MÜDÜRÜ
BARIŞ MERT:
“2025’te ciromuzun yarısının akıllı tekstillerden geleceğini öngörüyoruz”
Dünya gazetesine verdiği röportajda Ar-Ge ve inovasyonu iş modellerinin ayrılmaz bir parçası haline getirdiklerini söyleyen Korteks Genel Müdürü Barış Mert, dünyada yaşanan dönüşümün tekstil sektörünü de derinden etkilediğini ve bu değişimi iyi yönetenlerin gelecekte küresel tekstil gündemini de belirleyeceğini belirtiyor. Sürdürülebilirliği temel alan ve teknolojiden beslenen yenilikçi bir grup olarak Silikon Vadisi’nden ilham aldıklarını söyleyen Barış Mert’e göre Korteks’in 2025 yılındaki cirosunun yarısı akıllı tekstillerden gelecek.
Firma olarak teknik tekstil alanındaki faaliyetlerinize, mevcut ürün portföyünüze ve markalarınıza kısaca değinir misiniz? Son dönemde teknik tekstil pazarı ne yönde ilerliyor? Bu kapsamda sektörü büyütüp geliştirecek gelişmeler neler?
Korteks olarak tüm faaliyetlerimizi, diğer Grup şirketlerimiz gibi, Zorlu Holding’in “Akıllı Hayat 2030” vizyonu çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu olacak şekilde hazırlanan “Akıllı Hayat 2030” vizyonunun, Grubumuzu geleceğin dünyasına hazırlayacak dönüşümü gerçekleştireceğine inanıyoruz. Bu düşünceyle tekstil sektöründeki stratejilerimizi de inovasyon ve teknolojiden beslenen, çevresel etkimizi azaltan ve değer yaratan sürdürülebilir bir büyümeyi hedefleyen Akıllı Hayat 2030 doğrultusunda geliştiriyoruz.
Korteks’te akıllı tekstil kapsamında hayata geçirdiğimiz inovatif ürünlerin başında mısır, şeker kamışı gibi yüksek oranda nişasta içeren tarım ürünlerinden elde edilen PLA ipliklerinden üretilen perdeler geliyor. Güç tutuşur özellikli flame retardant perdenin yanı sıra döngüsel ekonomi tabanlı bir anlayışla pet şişelerin hammadde olarak kullanıldığı recycle polyester filament ipliklerini üretiyoruz. Tente, branda, bahçe mobilyası gibi dış ortam kumaşları için geliştirilen TAÇ UV Resistant polyester iplikler, güneş ışınları kaynaklı renk solmalarını yavaşlatıyor. Zorlu Holding’in sertifikalı performans kumaş markası olan DRY TOUCH®, havanın dışarıdan içeriye, nemin ise içeriden dışarıya kolayca atılmasını sağlayarak spor giyim, iç giyim, denim giyim, iş elbisesi ve hazır giyimde gözle görünür bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Yapılan testlerde DRY TOUCH® kumaşlarının pamuğa göre nemi 10 kat daha hızlı emdiği gözlemlendi. Yenilikçi ürünlerimizle tekstil pazarında, Türkiye’de ve dünyada adımızdan söz ettiriyoruz.
Firmanızın Ar-Ge altyapısı hakkında bilgi verir misiniz? Halihazırda yürüttüğünüz Ar-Ge projeleri neler?
Zorlu Holding Tekstil Grubu olarak, Ar-Ge ve inovasyon alanında her sene 10 milyon TL yatırım gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge ve inovasyonu iş modelimizin ayrılmaz bir parçası haline getirdik. Dolayısıyla ihraç ettiğimiz ürünlerin neredeyse tamamının Ar-Ge ve inovasyona yaptığımız yatırımların sonucunda ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Zaten en büyük ihraç pazarlarımızın Almanya ve İtalya olması, yüksek ürün ve hizmet kalitesinin ve teknik ürünlerin değer bulduğu bu pazarlarda söz sahibi olmamızı sağlıyor.
Korteks olarak, Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları kapsamında eriyikten boyalı yüksek haslık değerlerine sahip polyester iplik kaliteleri geliştirdik. Bu iplikler sahip oldukları yüksek teknik özellikleriyle otomotiv tekstillerinde geniş kullanım alanına sahip oldu. Avrupa’da otomotiv tekstillerinde kullanılan ipliklerin yüzde 15’i firmamız tarafından karşılanıyor.
Akıllı tekstil uygulamaları, gelecekte hem veri toplamaya hem de bu verilerin kullanımına imkân sağlayacak. Bu yönelimdeki tüm gelişmelerin mutlaka tekstil çerçevesinde hareketleneceğini ve bize yeni fırsat alanları açacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda sektörün ihtiyacı olan iletken iplik çalışmaları konusunda çalışmalarımız devam ediyor.
Diğer taraftan vücut sıcaklığı, tansiyon ve kalp atışı gibi vücut fonksiyonlarını ölçen giyilebilir teknolojilere ilgi her geçen gün artıyor. Biz de Korteks olarak özellikle sporcu giysilerine ve askeri kıyafetlere yönelik bu tür iplik teknolojileri üzerine çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kızılötesi ışınlara karşı kalkanlama sağlayan özel iplik teknolojilerini savunma sanayisine uyarlamak ve bu yönde oluşan talebi karşılamak üzere IR uygulamaları konusunda da araştırmalarımız devam ediyor.
Firma olarak 2019 performansınızı değerlendirir misiniz?
Polyester iplik üretiminde Avrupa’nın en büyük üreticisi olan Korteks’te 335 bin metrekare üretim alanında, yıllık 170 bin ton kapasite ile üretim yapıyoruz. Zorlu Tekstil Grubu geçen yıl toplam 605 milyon dolar ciroya ulaşırken, bunun 338 milyon doları Korteks tarafından gerçekleştirildi. Zorlu Tekstil Grubu’nun 186 milyon dolar tutarındaki ihracatının 45 milyon dolarını da Korteks gerçekleştirdi.
2020 ve sonrasına dair pazardaki beklentileriniz, hedef ve planlarınız neler?
Korteks olarak gündemimizde sürdürülebilir bir dünya bulunuyor. Bu dünya için çevreci bir üretim anlayışını benimsiyor, mısır ve şeker kamışı gibi tarım ürünlerinden elde edilen PLA ipliklerinden perde hazırlıyoruz. Aynı zamanda pet şişeleri de geri dönüştürerek perde üretiyoruz. Doğada çözünmesi yıllar alan plastik pet şişelerin geri kazanımı sayesinde, bu ürünlerden perde üreterek sürdürülebilir bir yaşama katkı sağladık. Geri dönüştürülebilir pamuktan üretilmiş nevresim ve perde üretimi de projelerimiz arasında yer alıyor. Bu sene içerisinde, kendi polyester geri dönüşüm tesisimizi devreye alacağız. Otomotiv sektörüne yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu konuda daha fazla büyümeyi planlıyoruz.
Öte yandan ürün çeşitliliğini farklı ve yenilikçi opsiyonlarla geliştirmek için pek çok yeni ve fonksiyonel ürünü portföyümüze katmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda ürün yelpazemizde DRY TOUCH®, TAÇ Flame Retardant, TAÇ Cotton-Like, TAÇ Antimicrobial, TAÇ Antistatic ve TAÇ UV Resistant gibi markalı ürünler ile katma değeri yüksek, özel proseslere ihtiyaç duyan, ileri teknolojiyle üretilen teknik tekstil ürünleri de bulunuyor.
“Dünyada büyük bir dönüşüm yaşanıyor ve bu dönüşümden tekstil sektörü de derinden etkileniyor. Bu değişimi iyi yönetenler, gelecekte küresel tekstil gündemini de belirleyecek.”
İhracatınızla ilgili genel bir bilgi verir misiniz? İhracatınız içinde akıllı tekstil ihracatının oranı nedir?
Korteks olarak bugün 5 kıtada 57 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yurt dışında 250’ye yakın müşterimiz var. Toplam üretimimizin yüzde 15’ini ihraç ediyoruz. İhracatımızı ağırlıklı olarak Avrupa olmak üzere Almanya, Belçika, İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Polonya, Portekiz, İran, Mısır, ABD, Kanada, Meksika ve Güney Afrika gibi ülkelere yapıyoruz. Korteks ile yurt içinde de çok güçlüyüz. Sunduğumuz ürün çeşitliliği sayesinde bugün Türkiye’nin iplik ihtiyacının yüzde 17’sini tek başımıza karşılıyoruz. Zorlu Tekstil Grubu olarak ciromuzun yüzde 20’sini akıllı tekstil pazarından elde ediyoruz. 2025’te ciromuzun yarısının akıllı tekstillerden geleceğini öngörmekteyiz.
Sektör olarak şu anda en önemli gündem maddeleriniz neler?
Dünyada büyük bir dönüşüm yaşanıyor ve bu dönüşümden tekstil sektörü de derinden etkileniyor. Bu değişimi iyi yönetenler, gelecekte küresel tekstil gündemini de belirleyecek. Geleceği odağına alan ve bu anlamda dünyadaki yenilikleri takip eden bir grup olarak, tüm yeniliklerin beşiği, çıkış noktası olarak gördüğümüz Silikon Vadisi’ni ve daha başka merkezleri sıkı takip ediyoruz. Buralarda edindiğimiz izlenimler, çok büyük bir dönüşümün tüm sektörleri baştan başa değiştireceğini gösteriyor.
Bu yeni dünyada artık tek tek sektörler değil, disiplinler arası çalışma, malzeme bilimi ve teknolojinin birlikteliğinde, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üreten yeni nesil bir ekonomi olacak. Özellikle tekstilin bu konuda çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Çünkü tekstil iletken kumaşlardan teknik tekstile, giyilebilir teknolojiden enerjiye, güvenlikten sağlık endüstrisine kadar her alanla ortak kesişim kümeleri oluşturan çözümlerin merkezinde. Son 5 yıldır yapmış olduğumuz araştırmalar gösteriyor ki gelecek akıllı tekstil ürünlerinde. 2008-2009 global ekonomik krizinden önce 60 milyar dolar civarında olan küresel akıllı tekstil pazarı 2015’te 90 milyar dolara ulaştı, bugün ise 160 milyar dolara koşuyor. Çin, ABD ve Almanya’nın sürükleyici gücü oluşturduğu bu pazarda ülke olarak geçen yıl 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Fakat pazarın potansiyelini ve kaydettiği gelişimi düşündüğümüzde, bu konuda daha gidebileceğimiz çok yol var.
Sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi olarak ele alan ve teknolojiden beslenen yenilikçi bir grup olarak, Silikon Vadisi’nden aldığımız ilham ve yaptığımız araştırmalar neticesinde akıllı tekstile uzun süredir yaptığımız yatırımları artırarak sürdürüyoruz. Bugün Korteks olarak ürettiğimiz ipliklerin yüzde 20’si teknik tekstillerde kullanılıyor. Bu alana yapacağımız yeni yatırımlarla birlikte, 2025 yılında ciromuzun yarısının akıllı tekstillerden geleceğini öngörmekteyiz.