YetGen Gençlik Zirvesi’nde
gelecek 10 yılın
mega trendleri konuşuldu
Mehmet Zorlu Vakfı ve MEF Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirilen MZV-MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Programı’nın 2020 dönemi sona erdi. Dönemin kapanış buluşması, 19-20 Aralık tarihlerinde düzenlenen YetGen Gençlik Zirvesi ile gerçekleşti. YouTube üzerinden canlı yayınlanan zirvede gelecek 10 yılın mega trendleri masaya yatırıldı. Zirvenin ilk gününde alanında uzman isimler sunumlarıyla gençlere yeni ufuklar kazandırırken, ikinci gün YetGen’li gençler geleceğin mega trendlerini tartıştı.
Lise ve üniversite öğrencilerinin kariyerlerine 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip olarak başlaması hedefiyle, Mehmet Zorlu Vakfı ve MEF Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirilen MZV-MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Programı’nın 2020 dönemi tamamlandı. Programın kapanış buluşması olan YetGen Gençlik Zirvesi’nde, geleceği şekillendirecek mega trenler ele alındı. Alanında uzman isimler küresel ekonomik gücün kayması, demografik değişimler, şehirleşmenin hızlanması, teknolojideki gelişmeler, iklim değişikliği ve kaynakların azalması gibi gelecek 10 yılı şekillendirecek trendleri ele alırken, YetGen’li gençler de bu konulara dair görüşlerini paylaşma ve tartışma olanağı buldu.
Bizi nasıl bir gelecek bekliyor?
19-20 Aralık Cumartesi ve Pazar günleri online olarak gerçekleşen zirvenin ilk günü, uzman konukların sunum ve konuşmalarına ayrıldı. Zirvenin moderatörlüğünü üstlenen MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, yaptığı açılış konuşmasında, “Bahsettiğimiz bütün mega trendlerin olumlu ve olumsuz tarafları var. Ama hepsinin ortak noktası, bunlardan kaçış olmaması. Gelecek sizin geleceğiniz. Biz artık sizlerin şarkı dinlemesini değil, şarkı söylemesini istiyoruz!” dedi.
Zirvede sırasıyla Esen Çağlar “Şehirleşmenin Hızlanması”; Ussal Şahbaz “Teknolojideki Gelişmeler”; Murat Kolbaşı “Küresel Ekonomik Gücün Kayması”; Evrim Kuran “Demografik Değişimler”; Zeynep Akkan ve Canan Özsoy “İklim Değişikliği ve Kaynakların Azalması”; Serdar Kuzuloğlu ise “Mega Trendler” başlıklarıyla konuşmalar yaptı.
Birbirinden değerli konukların ilgiyle izlenen sunumları, YetGen’li gençler için olduğu kadar yetişkinler için de son derece öğreticiydi. Zirvenin ikinci gününde ise gençler, ilk gün dinledikleri sunumlar üzerinden, 10 yıl sonra dünyayı ve kendilerini nasıl bir geleceğin beklediğini tartıştılar.
“Bahsettiğimiz bütün mega trendlerin olumlu ve olumsuz tarafları var. Ama hepsinin ortak noktası, bunlardan kaçış olmaması. Gelecek sizin geleceğiniz. Biz artık sizlerin şarkı dinlemesini değil, şarkı söylemesini istiyoruz!”
“Her ne kadar şirketlerin yaşları, bizim şirketlerde kaldığımız süreler kısalsa da insan ömrü uzuyor. İnsan ömrü uzadıkça da girişimcilerin altını çizmesi gereken bir konuyu tekrar masaya yatırmak gerekiyor: Girişimcilik, sorun çözmeye gönüllü olmaktır. Yaşlılar bugün bir tüketici segmenti ya da bir pazar değil, ekonomik modelin önemli bir parçası. Bizim girişimcilik yapılanmalarında bu gerçeği çok daha iyi okuyup anlamlı çözümler üretmemiz gerekiyor.”
“Enerjinin dönüşmesi ve dünyada iklim değişikliğine etkisi olması için, sadece hükümet, sivil toplum kuruluşları, büyük şirketler ve bilinçli bir toplumun olması yetmiyor. Bu kesimlerin bir arada ve güç birliği içinde çalışması gerekiyor.”
“Eğitim ders demek değildir. Bir bütündür. Bugün, eğitim derse indirgendi. Bu haliyle sadece öğretilebilir ama yeterli değil. Eğitim, önümüzdeki dönemde, elimizdeki teknolojilerin gelişimi sayesinde giderek daha fazla kaynağa ulaşabilen bir forma dönüşecek.”