Atık pet şişeler polyester ipliğe dönüşüyor!
Akıllı Hayat 2030 doğrultusunda sürdürülebilirlik adına önemli adımlar atan Korteks, 17 bin metrekare kapalı alana kurulu, aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip Polimer Geri Dönüşüm Tesisi’nde üretime başlıyor. Bu yatırımla Avrupa çapında öncü bir projeye imza atan Korteks, çevreye katkılarının yanı sıra ciddi bir ihracat potansiyelini de harekete geçirecek.
Hammaddeden iş süreçlerine, su ve enerji yönetiminden nihai ürüne kadar tüm aşamalarda sürdürülebilirliği 360 derece bir yaklaşımla yöneten Korteks, bu yaklaşımla akıllı, yenilikçi ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayan adımlar atmaya devam ediyor. Polimer Geri Dönüşüm Tesisi’ni çok yakında hizmete almaya hazırlanan Korteks, her yıl milyonlarcası doğaya atılan pet şişeleri ve kendi iplik üretim firesini hammadde olarak kullanarak yeniden ekonomiye kazandıracak.
Polimer Geri Dönüşüm Tesisi hakkında bilgi veren Korteks Genel Müdürü Barış Mert, “Pet şişe kırıntılarını lokal bir tedarikçiden temin etmeye başladık. Tesisin genel anlamdaki işleyişi, pet şişe kırıntılarını ya da üretim firelerini kesme, eritme, basınç yardımıyla düzelerden kablo halinde çekip, cips formunda RPET hammaddeye dönüştürme şeklinde. Elde edilen RPET cips, sonrasında Korteks fabrikamızda polyester iplik haline getirilecek. Bununla birlikte, kendi geri dönüşümlü iplik üretimimizin diğer firmaların üretiminden ayırt edilebilmesini ve bitmiş ürün haline geldiğinde bile izlenmesini sağlayacak, özel analitik analizlerle tespit edilebilen, kendimize özgü katkıları RPET cips üretiminde de kullanacağız” dedi.
Korteks Genel Müdürü Barış Mert:
“Döngüsel ekonomi tabanlı bu proje ile, yine Avrupa çapında öncü bir işe imza atıyoruz.”
Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile bir yandan kaynakları verimli bir şekilde kullanırken bir yandan da her geçen gün daha büyük bir küresel sorun haline gelen plastik atıkların yarattığı çevresel etkinin azaltılmasına katkı sağlayacaklarını söyleyen Barış Mert, bu yatırım sayesinde döngüsel ekonominin doğası gereği enerji tasarrufu ve sera gazı emisyonunda önemli bir azalma sağlanacağını ifade etti.
Günümüzde Avrupa’da en önemli kriterlerden birinin sürdürülebilirlik olduğunu söyleyen Barış Mert, Avrupa Birliği’nin bunu Yeşil Mutabakat (Green Deal) yoluyla kurumsallaştırmaya hazırlandığını ve Yeşil Mutabakat’ın, Paris İklim Anlaşması’ndan sonra sistem temelli en büyük dönüşüm hareketlerinden biri olacağını belirtti. Mert, bunun AB’nin 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması, ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi ve kimsenin, hiçbir bölgenin geride bırakılmaması temel hedeflerini içeren yeni bir büyüme stratejisi olduğunu ekleyerek, “Bu strateji doğrultusunda hazırlanan Döngüsel Ekonomi Eylem Planı ile, ilk defa döngüsel ekonomiyle şekillenecek yeni nesil bir ekonominin temelleri atılmış oluyor. Biz Korteks olarak zaten yıllardır sürdürülebilirlik kriterlerinde ürünler sunan, dünya devi şirketlerin tercih ettiği üreticilerden biriyiz. Şimdi bu tarihi dönemeçte, döngüsel ekonomi tabanlı bu projeyle, yine Avrupa çapında öncü bir işe imza atmış oluyoruz. Yerli ve yabancı müşterilerimize, çevreci bir üretim tekniğiyle üretilmiş, giyimden ev tekstili ve otomotive, polyesterin kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilen geniş bir ürün yelpazesi sunacağız. Bu açıdan ciddi bir ihracat potansiyelini de harekete geçirmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Tesis için 10 milyon dolar yatırım yapıldı
Dünyada geri dönüşümlü iplik üretiminde artış yaşandığına değinen Barış Mert, Avrupa ve Türkiye’de bu ölçekte başka bir entegre tesis bulunmadığına da dikkat çekti: “Yeni tesis için yaptığımız yatırım, planladığımız tüm kısımlar tamamlandığında 10 milyon doları bulacak. Toplam 17 bin metrekare kapalı alanda, aylık 600 ton üretim kapasitemiz olacak. Virgin PES iplik tesisinde sıfır üretim firesiyle üretim yapabileceğiz. 1 ton geri dönüştürülmüş iplik üretimi için, doğada biyolojik olarak parçalanamayan, tüketici atığı olan yaklaşık 110 bin adet plastik pet şişenin azaltılmasına katkıda bulunacağız.”