Korteks
yeni yatırımıyla
pet şişeden
iplik üretecek
Zorlu Tekstil Grubu’ndaki sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi odaklı değişim ve dönüşüm süreci, 50 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Korteks Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile devam ediyor. Korteks, Avrupa’da ve Türkiye’de bir ilk olan proje sayesinde pet şişe atıklarından iplik üreterek hem çevreye hem de ekonomiye ciddi katkı sağlayacak.
Daha önce şeker kamışı ve mısır nişastası gibi kaynaklardan PLA ipliği üretmek gibi döngüsel ekonomi tabanlı birçok inovasyonu hayata geçiren ve endüstri 4.0’dan nano-teknolojiye, enerji verimliliğinden suyun geri kullanımına kadar birçok sürdürülebilir proje üzerindeki çalışmalarını sürdüren Korteks, yıl sonuna kadar Polimer Geri Dönüşüm Tesisi’ni devreye alarak bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor.
Yüzde 100 pet şişeden ve üretim firesi ipliklerden polyester filament iplik üretimi yapacak olan tesis hakkında konuşan Korteks Genel Müdürü Barış Mert, “Bu proje ile birden çok çevresel pozitif etkiyi aynı anda yaratabiliyoruz. Öncelikle, uzun yıllar doğada kontrolsüz bir biçimde kalarak olumsuz çevresel etki yaratabilecek bir ürün olan atık pet şişelerden polyesterin ana hammaddesi olan RPET Chips üreterek, Korteks fabrikamızda flament polyester iplik haline getirip geri dönüştürülebilir bir ürün elde etmeyi hedefliyoruz. Bu yenilikçi geri dönüşüm süreci, geleneksel üretime göre daha az enerji gerektirdiği için enerji tasarrufu sağlarken, diğer yandan sera gazı emisyonunun azaltılmasına da katkı sunuyor. Böylece bir yandan döngüsel ekonomiyle geri dönüşümü desteklerken, uzun vadede sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkı sağlamış oluyoruz” dedi.

Barış Mert:
“Pandemi döneminde de döngüsel ekonomi tabanlı ürünler geliştirmeyi sürdürdük!”
Zorlu Tekstil Grubu’ndaki sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşümün sürükleyici güçlerinden birini de Korteks’te yürütülen çalışmaların oluşturduğunu hatırlatan Korteks Genel Müdürü Barış Mert, fabrikada hammadde, proses ve ürün olmak üzere üretim sürecinin tüm aşamalarının sürdürülebilirlik odaklı olarak yürütüldüğünü söyledi. Bunun sonucunda da pazara akıllı, yenilikçi ve sürdürülebilir ürünler sunabildiklerini belirten Barış Mert, daha önce şeker kamışı ve mısır nişastası gibi biyolojik kaynaklardan PLA iplik üretimine başladıklarını hatırlatarak, döngüsel ekonomi odaklı çalışmalara kesintisiz bir şekilde devam ettiklerini söyledi:
“Klasik plastiklere alternatif ve biyolojik parçalanabilirliği nedeniyle çevre dostu bir plastik materyal olan PHA, kendi polyester ipliğimizi kullanarak hibrid iplik geliştirme ve bu iplikler ile üretilecek kompozit malzemelerin kullanım alanları ve giyilebilir teknoloji ile birlikte sektörün ihtiyacı olan iletken iplik gibi konulardaki araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Pandemi döneminde de hız kesmeden bu alandaki yatırımlarımızı ve dönüştürülebilen ürünler geliştirmeyi sürdürdük. Bu kapsamda 50 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiğimiz, Avrupa’da ve Türkiye’de bir ilk olan Korteks Polimer Geri Dönüşüm Tesisimizi bu yılın son çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Bu yatırım sayesinde tamamen kendi tesislerimizde, doğadan toplanmış yüzde 100 polyester pet şişelerden geri dönüştürülmüş filament polyester iplik üretimi gerçekleştireceğiz. Böylece bir yandan kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanırken, bir yandan da plastik atıkların yarattığı çevresel etkiyi azaltmak adına önemli bir adım atmış olacağız. Oluşturduğumuz geri dönüşüm ile daha az enerji kullanarak tasarruf sağlarken sera gazı emisyonunu da azaltabileceğiz.
Toplam 17.000 metrekare kapalı alanda aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip olacak tesisimiz sayesinde Korteks olarak artık virgin PES iplik tesisimizde sıfır üretim firesiyle üretim yapabileceğiz. Yerli ve yabancı müşterilerimize, böylesine çevreci bir üretim tekniğiyle üretilmiş, giyimden ev tekstili ve otomotive kadar polyesterin kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilen, geniş bir ürün yelpazesi sunabileceğiz.”