dijital ürünleriyle yeni dünya düzenine hazır!
1998’den bu yana çözüm odaklı yaklaşımı ve deneyimli ekibiyle dünyanın her köşesinde fark yaratan kurumsal seyahatler, kurumsal etkinlikler ve kişiye özel seyahatler gerçekleştiren Jules Verne, kuralların yeniden yazıldığı pandemi döneminde değişen sektör ve piyasa koşullarına uygun olarak web sayfasını yenilerken, iki yeni dijital ürünün lansmanını yaptı.
Hem fiziksel hem de dijital çözümlere odaklanarak “yeni”yi yeniden tanımlayan Jules Verne, hızın ve çözüme en kısa sürede ulaşmanın önem kazandığı dünyada tüketicilerin bilgiye çok daha kolay ve pratik bir şekilde ulaşabileceği ve yeniliklerinden anında haberdar olabileceği yeni web sitesini devreye aldı.
Kurumsal seyahatler, etkinlik sektörü ve ilham veren bireysel seyahatlerle ilgili bilgileri bir araya getiren, mobil uyumlu ve kullanıcı dostu yeni web sitesi, aynı zamanda kullanıcılara tüm içerikleri sosyal medya hesaplarından ve Whatsapp’tan kolaylıkla paylaşabilme olanağı sağlıyor.
Jules Verne’in yeni hizmete aldığı “Online Kurumsal Seyahat Rezervasyon ve Satınalma Platformu” JVSMART, kurumlara yurtiçi ve yurtdışı tüm uçak bileti, konaklama, araç kiralama rezervasyon ve satın almaları ile vize başvurularını, seyahat politikaları çerçevesinde hızlı ve güvenli bir şekilde 7/24 tek bir platform üzerinden yönetebilme imkânı sunuyor. JVSMART, böylece kurumların iş seyahatlerini e-posta ya da telefon trafiği olmaksızın, bilgisayarlarından ya da telefonlarından kendi başlarına hızlıca planlamalarını ve platforma tanımladıkları seyahat politikaları ile şirket içi onay süreçlerini hızlıca çözebilmelerini sağlıyor.
Kurumlar JVSMART’ı kullanarak anlık online raporlar oluşturabiliyor, süreçlerin seyahat politikalarına uygunluğunu kolaylıkla kontrol edebiliyor, kural oluşturma mekanizmaları ve online takip sistemi sayesinde kolayca masraf yönetimi yaparak seyahat harcamalarını optimize edebiliyor. 900’den fazla havayolu şirketine ve dünyanın her yerinde rekabetçi otel fiyatlarına erişim sağlayan JVSMART, aynı zamanda tek tıklama ile filtreleme ve karşılaştırma yapabilme, opsiyonlu rezervasyon yapabilme ve kurumsal özel fiyatları direkt görebilme olanağı da sunuyor.
Jules Verne’in hayata geçirdiği ikinci yeni ürünü JOIN ise kurumsal etkinlik ve organizasyonlarda tüm ihtiyaçlara cevap veren, kesintisiz ve kaliteli yayın sunan, teknolojiyi kullanarak katılımcılara gerçek/canlı toplantı deneyimini online yaşatan bir etkinlik platformu. Bu platform sayesinde kurumlar, bugüne kadar fiziksel olarak gerçekleştirdikleri kurum içi veya kurum dışı etkinliklerdeki hemen hemen her deneyimi, dijitalde de katılımcılarına yaşatma imkânı buluyor.
Ürün lansmanları, bayi toplantıları, yönetici toplantıları, basın toplantıları gibi tüm kurumsal etkinliklerin kolayca gerçekleştirilmesini sağlayan JOIN ile kurumlar, katılımcıların LCV yapabilecekleri, e-posta listesine kayıt olup otomatik davetiye ve takip e-postaları alabilecekleri, paylaşılan dokümanları indirebilecekleri ve yayını izleyebilecekleri etkinliğe özel sayfalar yaratabiliyor. Markaların görsel dünyasına göre özelleştirilebilen bu sayfalarda sunum, kurumsal film, vtr tasarımı, animasyonlar ve alt bantlar da uygulanabiliyor.
JOIN platformu, sanal stüdyo tekniğiyle konuşmacıların görüntüsünü seçilecek mekânlarda yayınlamasına da olanak tanıyor. Sunum ve reji yönetimi hizmetiyle de kesintisiz ve akıcı bir yayın akışı kontrolü sağlanıyor. Yayınlar eşzamanlı olarak Vimeo, YouTube, Instagram ve Facebook üzerinden canlı izlenebildiği gibi, yüksek güvenlik duvarları ve şifreleme sistemleri sayesinde toplantıların kapalı devre yapılması da mümkün olabiliyor. Ayrıca JOIN platformu sayesinde gerçek zamanlı yarışma ve oyunlaştırma, anket ve oylama seçenekleriyle sosyal medya etkileşimleri, anlık mesajlaşma veya sözlü soru sorma seçenekleri de mümkün olabiliyor.
JULES VERNE BUSINESS MICE TRAVEL KURUCU ORTAĞI VE GENEL MÜDÜRÜ AYŞE YAĞCI BÜYÜKPINAR
“Tüm olumsuzluklara rağmen bu dönem birçok fırsat da barındırıyor!”
Bugün tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor. Türkiye’de kurumsal seyahat pazarının lider şirketlerinden Jules Verne Business Mice Travel’ın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Ayşe Yağcı Büyükpınar, Covid-19 süresince köklü bir değişim sürecine giren kurumsal seyahatlerin bugününü ve geleceğini değerlendirdi.
Öncelikle, kısaca Jules Verne’den bahseder misiniz?
Dünyanın her köşesinde gerçekleştirdiğimiz kurumsal seyahatler, kurumsal organizasyonlar ve kişiye özel seyahatler ile ilham kaynağımız, “zamanın ötesinde ve zamansız” yaşamayı başaran fütürist, maceracı yazar Jules Verne gibi biz de sınır tanımıyor, fark yaratan kurumsal ve bireysel seyahat ve organizasyon hizmetlerimizle şirketlerin çözüm ortağı oluyoruz. 23 yıldır, gelecekten ilham alan, yaratıcı, yenilikçi ve çözüm odaklı 65 kişilik ekibimiz ile kurumlar ve bireyler için seyahat ve organizasyon çözümleri üretiyoruz.
Siz bu Covid-19 dönemini işleriniz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Jules Verne olarak bu dönemde ne gibi aksiyonlar aldınız, hangi adımları attınız?
Covid-19 dönemi tüm dünyada birçok sektör için çok zorlu geçiyor. Salgının süreçlerine bağlı olarak ne zamana kadar devam edeceği, ne zaman son bulacağı malesef tam öngörülemiyorsa da, bu kriz ile birlikte yaşama evresine geçildi ve bu doğrultuda turizm alanında da tüm tedbirler, önlemler belirlenip aksiyonlar alınmaya başlandı. Tabii ki de turizm sektöründeki sınırlamalar ve tüketici endişeleri nedeniyle seyahat talepleri sert bir şekilde düştü; halen düşük seviyesini korumaya devam ediyor. Küresel çapta oluşan bu kriz ve neredeyse tüm ülkelerin bu dönemde sınırlarını kapatmaları, sektörü durma noktasına getirdi diyebiliriz. Dünyadaki destinasyonların en az yüzde 90’nına seyahat kısıtlaması getirildi. Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen, bu dönem bizim için birçok fırsat da barındırıyor aslında. Bizim, bu krizi fırsata çevirebilen şirketlerin başında geldiğimizi söyleyebilirim. Seyahat ve turizm algısı yeniden şekilleniyor. Pandemi sonrası için hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu dönem geçici bir dönem, kademeli olarak seyahatler hızlanacak.
Jules Verne olarak, yeni oluşan sektör ve piyasa koşullarına uyum sağlamak için öncelikle kendimizi yeniden değerlendirmemiz ve kaynaklarımızı yeniden kurgulamamız gerekliliği ortaya çıktı. Bu doğrultuda da şirket içerisinde ilave yapılanmalarımız, iş süreçlerimizde ve operasyon modellerimizde değişikliklerimiz ve geliştirmelerimiz, marka değeri maksimizasyonumuz için birçok farklı çalışmamız, müşteri iletişim ve sadakat stratejilerimizde yeniliklerimiz ve en önemlisi de özellikle seyahat teknolojileri ürün geliştirmelerimizde ve yatırımlarımızda büyük artış oldu.
Aslında en çok “Dijital Sıçramaya” odaklandık biz bu dönemde diyebiliriz Jules Verne olarak. Zaten, son yıllarda dünyada da en büyük turizm trendi, çevrimdışı (offline) seyahat acentelerinden çevrimiçi (online) seyahat acentelerine geçiş. Tabii ki yüzde yüz online değil, aslında tam anlamı ile hibrit bir yapıda ilerliyoruz biz. Seyahat teknolojileri o kadar ilerledi ki, her şey internet ve acentelere özel “online platformlar” üzerinden bağlanabilir ve erişilebilir hale geldi. Bu sistemler, seyahat ve turizm endüstrisine süreçleri düzene koymada, müşteri deneyimini iyileştirmede ve zamandan ve bütçeden tasarruf etmede büyük ölçüde yardımcı oluyor.
Ancak tabii ki birebir müşteri iletişimi, müşteri değer yönetimi, müşteri kazanımı ve müşteri sadakati için halen çok önemli. Bunu da öncelikle korumaya devam ediyoruz. Özellikle bu dönemde tüm müşterilerimizle bağlarımızı kuvvetlendirmeye her daim devam ediyoruz. Günümüzdeki durumu göz önüne aldığımızda, turizm şirketlerinin iş ortakları ve müşterileri olan diğer sektör şirketlerinin ruhundan da anlaması gerekiyor. Pandemi sonrasındaki dönemde dünyada iş seyahatleri de başka modellere evrilecek. İş seyahatlerinin bir kısmı online kanallar üzerinden yapılacak, fuar katılımlarında kişi sayıları azalacak, çok seyahat ederek çevreye, dünyaya verdikleri zararı hesaplayacak şirketler, ama kurumsal seyahatler hep olacak. İş hayatında birebir ilişkinin gücü her zaman var olacak.
Teknoloji adaptasyonu hayati önem taşımakla birlikte, geleneksel müşteri ilişkileri deneyimini de değiştirmek gerekiyor. Şirketlere sadece seyahat politikaları üzerinden hizmet veren seyahat acentası modelinden, seyahat edenlerin de memnun kalacağı modele geçmeyi teşvik eden, bu anlamda şirketlere danışmanlık veren bir konuma geçmek gerekiyor. Kurumsal seyahatleri sadakat programları ile birleştirmek, iş seyahatlerini uzatarak ya da erken giderek bireysel seyahate dönüştürme imkânı vermek (“bleasure”), tüm seyahatlerde hangi bilgiye ihtiyacı olacağını öngörerek kişilere bu bilgiyi sunmak, ilk aklıma gelen alanlar. Biz Jules Verne olarak bu alanlarda katkı sağlayacak ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz.
Yukarıda bahsettiğim tüm bu ihtiyaçlar, sektörün tamamı için ortaya çıktı aslında. Turizm sektörü, bilinen göz önünde olan paydaşları ve tüketicinin görmediği diğer paydaşları ile çok geniş, yani aslında pandeminin etki alanı çok büyük. Tüm sektörler için olduğu gibi, turizm sektörünün de yeniden yapılanmasını başlatan Covid-19 dönemi, turizm şirketlerini seyahat eden kişilerin değişen seyahat algılarını ve beklentilerini daha iyi analiz etmeye, anlamaya ve farklı çözümler üretmeye yönlendirdi. Mevcut ve potansiyel müşteri ihtiyaçlarına farklı çözümler sunan, geleceğin ihtiyaçlarını öngörebilen ve şekillendirebilen, inovatif ve teknolojik bakış açısı ile kendisine ve hizmet verdiği müşterilerine katma değer yaratan, hedefleri sadece satış odaklılık değil katma değere verimlilik sağlayacak formüllere sahip, geleneksel turizm anlayışından sıyrılabilen ve risk yönetim planına sahip turizm şirketleri bu zorlu dönemi en verimli şekilde değerlendirmiş olacaklar ve hayatta kalmaya devam edecekler.
“Dijital sıçramaya odaklandık” dediniz. Bu anlamda kurumsal seyahat hizmetlerinde nasıl bir yenilik yaptınız, dijital bir ürün mü lanse ettiniz?
Bu dönemde çok önemli iki dijital ürün yarattık ve hayata geçirdik. JVSMART ve JOIN. JVSMART, müşterimiz olan kurumların iş seyahatlerini -bizimle e-posta ya da telefon trafiği olmaksızın- kendi bilgisayarlarından ya da telefonlarından kendi başlarına hızlıca seyahat planlamalarını sağlayan, önceden belirleyecekleri seyahat politikaları ile şirket içi onay süreçlerini hızlıca çözebilecekleri, anlık online raporlar oluşturarak süreçlerin seyahat politikalarına uygunluğunu kolaylıkla kontrol edebilecekleri, kural oluşturma mekanizmaları ve online takip sayesinde masraf yönetimi yapabilecekleri, bu sayede kurumun seyahat harcamalarını optimize ederek tasarruf yapmalarını sağlayabilecek bir “Online İş Seyahati Satınalma ve Rezervasyon Platformu”. Yurtiçi, yurtdışı tüm uçak bileti ve konaklama rezervasyon ve satın almalarını, seyahat politikaları çerçevesinde hızlı ve güvenli bir şekilde 7/24 tek bir platform üzerinden yönetebilecekleri akıllı bir sistem aslında.
JOIN ise kurumsal etkinlik ve organizasyonlarda tüm ihtiyaçlara cevap veren, kesintisiz ve kaliteli yayın sunan, teknolojiyi kullanarak katılımcılara gerçek/canlı toplantı deneyimini online yaşatan bir platform. JOIN platformu sayesinde ürün lansmanları, yönetici toplantıları, basın toplantıları vb. yapmak çok mümkün.
“Kurumsal seyahat” pazarından bahseder misiniz bize? “Bu pazardaki trendler nedir?
Tüm dünyada kurumsal seyahat kavramı ya da günlük kullanımı ile “iş seyahatleri” trilyon dolarlık bir endüstri. 2015 yılından itibaren, kurumsal seyahat harcamaları her yıl yüzde 6 ile yüzde 10 oranında arttı. Ve yapılan araştırmalar dünyadaki kurumsal seyahat harcamalarının artacağını öngörüyor. Dünyada mesafelerin giderek önemini yitirdiği bir ortamda, şirketlerin ülke çapında yayılma ve dünyaya açılma çabaları giderek büyüyor. Şirketler için dünya ile bağlarını güçlendirmek ve iş ağlarını ülke ve dünya çapına yaymak amacıyla gerçekleştirdikleri iş seyahatleri de giderek önemli hale geliyor. Bunun için harcadıkları zaman ve bütçeler artık onlar için daha değerli. Bu da tabi ki turizm şirketlerinin yeni verimlilik planlarını ve maliyet tasarruflarını belirlemelerine olanak tanıyor; eski nesil sistemlerini yeni nesil dijital ve daha teknolojik platformlara dönüştürerek gelişmelerini sağlıyor. Pandemi sebebi ile bu ihtiyaçlar sadece bir duraksama yaşıyor. İhtiyaçlar değişmeyecek, sadece karşılanması ile ilgili bizlerin müşterilerimize daha yaratıcı öneriler sunması gerekecek ve teknoloji çok önemli bir hal alıyor.
Kurumsal seyahatlerde teknolojinin gelişmesi ile birlikte online ve mobil sistemlerin önemi çok arttı. Çünkü teknoloji sayesinde verimlilik artırılabiliyor, satın alma, maliyet takibi, onaylama ve raporlama çok hızlı bir şekilde tek kanal üzerinden çözülebiliyor. Günümüzde sadece online olmak da yetmiyor, mobil olma zorunluluğu da var. Yapılan araştırmalar, kurumsal seyahat eden kitlenin yüzde 97’sinin en az 1 mobil telefon kullandığını gösteriyor. Mobil aplikasyonlarda öncelikle gerçek zamanlı uçuş bilgisi ve tüm seyahatin anlık program akışına ulaşabilme ihtiyacı duyuluyor. Altyapısını bu şekilde teknoloji ile uyumlu yapan turizm şirketleri ayakta kalmayı başarabilecek gibi gözüküyor.
İşgücündeki demografik değişiklikler ile birlikte iş seyahatlerinden beklentiler değişti; esneklik, özgürlük kavramları önem kazandı; iş-yaşam dengesinin sağlanması, seyahat edecek çalışanların kendi seyahatlerini online platformlarda, kendilerinin planlayabilmesi ihtiyacı doğdu. Bu da kurumsal seyahat hizmeti veren turizm şirketlerinin bu yönde yatırımlar yapmasına neden oldu.
“Kurumsal seyahat hizmetleri” kapsamında Jules Verne bünyesinde hangi hizmetleri sunuyorsunuz?
Müşterilerimizin kurumsal seyahatleri ile ilgili maksimum verimlilik, tasarruf ve memnuniyet sağlamak en önemli hedefimiz. Yurtiçi ve yurtdışı uçak bileti, konaklama, vize, araç kiralama, transfer ve VIP hizmetlerimizle seyahat edilecek her destinasyona hızlı, güvenli ve en uygun fiyatlarla ve çözümlerle ulaşmalarını sağlıyoruz. Zaman ve bütçelerin en verimli şekilde değerlendirildiği, kurumsal müşterimizi her detayı ile memnun edecek bir seyahat deneyimi yaşatmak için çalışıyoruz. Müşterilerimizi çok iyi tanımaya ve anlamaya gayret ediyoruz. Ayrıntılara çok önem veriyoruz. Ayrıca, kurumun ihtiyaçlarına ve taleplerine göre özel raporlama sistemlerimizle maksimum verimlilik sağlıyoruz.
Acenteler artık bir nevi seyahat danışmanı gibi hizmet verip, yeni destinasyonlar, fark yaratacak kurgular ile tüm seyahat programının ve akışının oluşturulması gibi içerik tarafında da yenilikleri takip etmeli, ihtiyacı görmeli ve buna yönelik içerikler sunabilmeli. Biz Jules Verne olarak kurumsal seyahat organizasyonlarında uçak, otel, vize, araç kiralama, transfer hizmetleri dışında, birlikte çalıştığımız kurumun ve çalışanlarının ihtiyaçlarına yönelik, hayatlarını kolaylaştıracak içerik ve programlar oluşturarak danışmanlık hizmeti de veriyoruz.
Önümüzdeki dönem için şirket hedefleriniz nelerdir? Ajandanızda Jules Verne’i büyütmek için neler var?
Kendimizi, ekibimizi sürekli geliştiriyoruz. Dünyayı, trendleri takip ediyor, araştırıyoruz. Teknolojiyi yakından takip ediyor, teknolojik altyapımızı yeniliyor, yatırım yapıyoruz. Pandemi bittiğinde yeni normale hazır olacağız.