Akıllı tekstilin lideri KORTEKS
Avrupa’nın en büyük entegre polyester iplik üreticisi ve ihracatçısı Korteks, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın organize ettiği 46’ncı Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni’nde tekstil sektörü birincisi olurken, sektör liderleri kategorisinde 20’nci sırada yer aldı. Üretim ve istihdam alanında üstlendiği öncü role ek olarak Korteks, geliştirdiği akıllı ürünlerle de geleceğin tekstil dünyasını bugünden inşa ediyor.
Türkiye’nin tekstil sektöründeki en büyük oyuncularından ve ihracatçılarından biri olan Zorlu Tekstil Grubu’nun lokomotif şirketlerinden Korteks, Avrupa’nın en büyük entegre polyester iplik üreticisi olarak ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Son olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın organize ettiği 46’ncı Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni’nde sektör liderleri arasında öne çıkan Korteks, geliştirdiği akıllı, yenilikçi ve sürdürülebilir ürünlerle Zorlu Holding’in daha iyi bir gelecek vaat eden “Akıllı Hayat 2030” vizyonunu da destekliyor.
Korteks’in Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiği inovatif ürünler, Zorlu Tekstil Grubu’nun akıllı tekstil pazarında önünü açan en önemli unsurlardan biri. “Döngüsel ekonomi, geri dönüşüm”, “İletken tekstil yüzeyleri” ve “Karbon dokuma-kompozit teknolojileri” olmak üzere üç ana trend üzerinde şekillenen akıllı tekstil pazarı, sağlık, bakım, spor ve korunma, otomotiv ve ulaştırma, ev tekstili ve askeri uygulamalar gibi alanlarda büyük fırsatlar içeriyor. Dünyada 160 milyar dolara ulaşan akıllı tekstil pazarının, 2025 yılında 475 milyar dolara, 2030 ylında ise 3 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor.
Korteks’in Akıllı Hayat 2030 vizyonu çerçevesinde yürüttüğü teknik tekstil çalışmaları ve bu alanda geliştirilen ürünler, 25 Aralık’ta gerçekleştirilen bir gezi organizasyonuyla basına tanıtıldı. Geziye katılan basın mensupları Korteks tesislerini ziyaret ederken, bu alandaki gelişmeleri ve şirket vizyonunu bizzat Zorlu Holding Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Zeki Zorlu, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın ve Korteks Genel Müdürü Barış Mert’in ağzından dinleme fırsatı buldular.
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül:
“Araştırmalar gösteriyor ki gelecek akıllı tekstil ürünlerinde!”
Tekstil, dünyada yaşanan büyük dönüşümün etkilerini derinden hisseden sektörlerden biri. Bu değişimi iyi yönetenlerin gelecekte küresel tekstil gündemini de belirleyeceğini söyleyen Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, diğer sektörlerle karşılaştırıldığında daha geleneksel olarak algılanmasına karşın tekstilin gelecekte de katma değer yaratacak en kritik sektörlerden biri olacağını, bu nedenle de Zorlu Grubu’nun bu alana yatırım yapmayı sürdürdüğünü belirtiyor. Tekstilin iletken kumaşlardan teknik tekstile, giyilebilir teknolojiden enerjiye, güvenlikten sağlık endüstrisine kadar hemen her alanla bağlantılı bir sektör olduğuna dikkat çeken Yüngül, farklı sektörlerdeki gelişmelerin akıllı tekstil ürünlerine doğru giderek hızlanan bir yönelim başlattığını, bunun da Zorlu Tekstil Grubu için büyük bir fırsat yarattığını söylüyor:
2008-2009 global ekonomik krizinden önce 60 milyar dolar civarında olan küresel akıllı tekstil pazarı 2015’te 90 milyar dolar civarında iken, bugün 160 milyar dolara koşuyor. Çin, ABD ve Almanya’nın sürükleyici gücü oluşturduğu bu pazarda ülke olarak geçen yıl 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Fakat pazarın potansiyelini ve kaydettiği gelişimi düşündüğümüzde, bu konuda daha gidebileceğimiz çok yol var.
Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın:
“Tüm üretim ve iş süreçlerimizi döngüsel üretimle doğaya geri kazandıracak şekilde akıllandırıyor, yeni nesil akıllı tekstilin dünyadaki ilk örneklerini vermeye devam ediyoruz.”
Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, grup olarak Akıllı Hayat 2030 vizyonunu tesis ve fabrikalardan iş süreçlerine, ürün ve çözümlere kadar her alana yaygınlaştırdıklarını ve bu dönüşümün bir yansıması olarak küresel ekonomik koşulların tüm zorluklarına rağmen dünya devlerinin tercih ettiği bir iş ortağı olmayı başardıklarını belirtiyor.
Yeni nesil akıllı tekstilin dünyadaki ilk örneklerini verdiklerini ve bu konudaki en büyük gücü Ar-Ge ve inovasyona yapılan yatırımlardan aldıklarını belirten Altın, sürdürülebilir ve akıllı ürün kategorilerinin katkısıyla Grubun cirosunu 2025’e kadar iki kattan fazla artırmayı, halihazırda cironun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan akıllı tekstilin payını ise aynı dönemde yüzde 50’ye yükseltmeyi hedeflediklerini söylüyor. Altın, bu hedeflere ulaşmakta asıl katma değerin inovasyonda olduğunu, bunun yolunun da tüketici deneyimine odaklanmaktan geçtiğini dile getiriyor:
Bunu çok erken dönemde keşfetmiş bir şirketiz. Bu sayede dünyada inovatif iş ortağı olabiliyor, yaptığımız ihracat ile yeni nesil akıllı tekstilde Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olmayı başarabiliyoruz. Yenilenerek ve güçlenerek; akıllı, sürdürülebilir ve daha da katma değer yaratan bir şirkete dönüşerek, tekstilde Türkiye’de ilkleri gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz.
Korteks Genel Müdürü Barış Mert:
“Akıllı, yenilikçi ve sürdürülebilir ürünlerle büyüyeceğiz.”
Bugüne kadar hep “ilk”lere imza atan Zorlu Tekstil Grubu, sürdürülebilir bir dünya hayalini gerçeğe dönüştürme hedefiyle “Gelecek için Bugün” diyerek yeni ürünler geliştirmeye odaklanırken, yakın dönemde pek çok sıra dışı ve yenilikçi projeyi hayata geçirdi. Tekstilin çok farklı alanlarına hizmet verdiklerini söyleyen Korteks Genel Müdürü Barış Mert, önümüzdeki dönemde Korteks’in geliştirdiği çok özel ipliklerle teknik tekstilde daha da büyümek istediğini söylüyor:
Korteks’te bugün sunduğumuz iplikler tül perde, nevresim, halı, havlu gibi ev tekstilinden giyimlik kumaşa; tavan, koltuk ve kapı iç kaplaması gibi otomotiv ürünlerinden tente, branda, bahçe mobilyaları, şezlong ve şemsiye gibi dış mekân uygulamalarına kadar çok farklı yerde kullanılıyor. Güvenlik güçlerimiz artık Korteks’in DRY TOUCH® kumaşları ile üretilmiş üniformalarla görev yapıyor. Otomotivde dünya markaları ile çalışıyoruz. Yaklaşık 5 bin ton otomotiv ipliği ihracatımızla, Avrupa’daki tüketimin yüzde 15’ini tek başımıza biz karşılıyoruz. Antibakteriyel tekstil ürünlerimiz ile bu alanda çok daha fazla büyüyebileceğimizi öngörüyoruz.
Bunun dışında Korteks’te bio kaynaklı ürünler ile ilgili yapmış olduğumuz pazar araştırmaları neticesinde, şekerkamışı ve mısır gibi yüksek nişasta içeren bitkilerden üretilebilen PLA ipliklerinin üretimine başladık. Ayrıca plastiğe alternatif ve biyolojik parçalanabilirliği nedeniyle çevre dostu bir plastik materyal olan PHA ve giyilebilir teknoloji ile birlikte bir ihtiyaç haline gelen iletken iplik gibi konulardaki araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi polyester ipliğimizi kullanarak hibrid iplik geliştirme ve bu ipliklerle üretilecek kompozit malzemelerin kullanım alanları da üzerinde çalıştığımız konular arasında.
Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, basın gezisinde Korteks'in 5 kıtada 57 ülkeye satış yaptığını ve toplam üretiminin yüzde 15'ini ihraç ettiğini anlattı. Altın, Korteks'in yurt içinde de çok güçlü olduğunu ve 2018 yıl sonu müşteri sayısının 2.230’a ulaştığını açıkladı. Korteks, sunduğu ürün çeşitliliği sayesinde bugün Türkiye’nin iplik ihtiyacının yüzde 17’sini tek başına karşılıyor.
Korteks’te önemli kilometre taşlarından biri: “Otomotiv İplikleri Programı”
Teknik iplikleri öncelikleri arasında gören Korteks, 2005 yılında otomotiv sektörünün hassas kalite kriterlerini karşılamak üzere “Otomotiv İplikleri Programı”nı devreye aldı. Bugüne kadar otomotiv sektörüne yönelik birçok ürün geliştiren Korteks, otomotiv kumaş projelerinin tasarım aşamasından seri üretime alınmasına kadar müşterileriyle sürekli işbirliği içinde çalışarak hızlı, esnek ve güvenilir bir şekilde, tüm taleplere özel üretimle cevap veriyor. 2016 yılında otomotiv sektörüne yönelik Kalite Yönetim Sistemi olan ISO/TS 16949 : 2009 belgesini de alan Korteks’in bu kapsamda ürettiği iplikler, yurt içi ve yurt dışındaki kumaş üreticileri tarafından dünyanın en büyük otomobil markalarının projelerinde kullanılıyor.
Sporculardan güvenlik güçlerine kadar herkese uygun “Akıllı Tekstil Ürünleri”
Akıllı tekstil ürünlerinde dünya çapında öncü bir role sahip olan Zorlu Tekstil Grubu, giyilebilir teknolojiler de dahil olmak üzere tüketicilerin talepleri doğrultusunda bu alanda bugüne kadar pek çok yenilikçi projeye imza attı. Grup, “Isıl Konfor Düzeyini Kontrol Edebilen İnovatif Nevresim”den “Uyku Analizi Yapabilen Alez”e, “Ses Absorbsiyonuna Sahip Yeni Nesil Perde”den “Şarj Edilebilen LED’li Perde”ye, “Antibakteriyel Ev Tekstilleri"nden “Elektromanyetik Dalgaları Yansıtan Ev Tekstilleri”ne kadar pek çok farklı alanda müşterilerine yüksek katma değerli ürünler sunuyor.
Diğer taraftan vücut sıcaklığı, tansiyon ve kalp atışı gibi vücut fonksiyonlarını ölçen giyilebilir teknolojilere ilgi her geçen gün artıyor. Giyilebilir teknolojiler, hem veri toplama hem de bu verileri değerlendirme olanağı sağladığı için neredeyse sonsuz kullanım alanına sahip. Bu yönelimin yeni fırsatlar açacağını öngören Korteks, özellikle sporcu ve askeri kıyafetlere yönelik iplik teknolojileri üzerindeki çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.
Korteks’in ürettiği iplikler, daha düne kadar hayal olarak nitelendirilebilecek yenilikleri daha iyi ve güvenli bir hayat için tüketicilerin kullanımına sunuyor. Örneğin, eldiven üreticileri için özel olarak geliştirilen “Cut Resistance” ürünü eldivenlere kesilmezlik özelliğini kazandırırken, yakın zamanda üretimine başlanan antistatik iplik de çalışanlar üzerindeki statik elektrik yükü birikimini engelleyerek olası iş kazalarının önüne geçiyor. Korteks’te üretilen ipliklerin yüzde 20’si teknik tekstiller ve yeni nesil akıllı tekstil ürünlerinde kullanılıyor. Yüksek katma değere sahip akıllı tekstil ürünlerinin neredeyse tamamı için iplik üreten Korteks, giderek artan Ar-Ge yatırımlarıyla pazardaki inovasyon odaklı konumunu güçlendiriyor.
Yeniliğin kalbi Ar-Ge Merkezi
Korteks bünyesindeki araştırma-geliştirme faaliyetleri, 2015 yılında hizmete giren Ar-Ge Merkezi tarafından yönetiliyor. Şirketin TÜBİTAK-TEYDEB tarafından da desteklenen Ar-Ge projeleri, ISO 9001-2008 standartlarına uygun olarak yürütülüyor. Ayrıca üniversitelerle ve teknoparklardaki çeşitli akademik kuruluşlarla çeşitli Ar-Ge projeleri geliştiren Korteks, iş ortağı olarak gördüğü müşterileri ile de ortak çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çerçevede, yeni iplik geliştirme ve iyileştirme faaliyetlerinde müşterileriyle pilot çalışmalar yapan şirket, aynı zamanda numune hazırlama, ücretsiz test ve analiz, üretilen yeni iplikler ile ilgili eğitim ve deneme üretimi gibi hizmetler de sunuyor.
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül:
“Silikon Vadisi’nden aldığımız ilham ile akıllı tekstile yaptığımız yatırımlar, bizi gelecekte tekstilde küresel gündemi belirleyen şirketlerden biri haline getirecek.”