
Özyeğin Üniversitesi, EÇEM enerji depolama için
Vestel Mobilite ile anlaştı
Özyeğin Üniversitesi, Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) tarafından yürütülen AB Ufuk Avrupa LEGOFIT Projesi için Vestel Mobilite Enerji Depolama Sistemi’ni (EDS) çözüm ortağı olarak seçti. Özyeğin Üniversitesi’nin yurt binasına entegre edilen enerji depolama sistemi verimli, çevre dostu ve kesintisiz güç sağlayacak.
Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM), kampüste enerji verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçen LEGOFIT Projesi için Vestel Mobilite ile anlaştı. EÇEM Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç liderliğinde, araştırmacı Dr. Cem Keskin ve Gökçe Tomrukçu ile ÖzÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Göktürk Poyrazoğlu'nun katkılarıyla yürütülen proje, Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’ndeki bir öğrenci yurduna entegre edilen 150 kWh kapasiteli enerji depolama sistemi sayesinde öğrencilere güvenli, sürdürülebilir ve verimli bir enerji altyapısı sunulmasını hedefliyor. Proje, enerji dönüşümünde de yeni bir model oluşturuyor.
Avrupa Birliği Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Programı kapsamında desteklenen LEGOFIT Projesi için Vestel Mobilite’nin yüksek verimliliğe sahip yerli batarya enerji depolama sistemi temel çözüm olarak kullanıldı. Vestel Mobilite’nin sunduğu yenilikçi enerji yönetimi sayesinde, çok düşük enerji tüketimi ve karbon salınımına sahip bir yapı oluşturularak, Özyeğin Üniversitesi’nin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda önemli bir adım atıldı. Sistem, üstün teknolojisi sayesinde, enerji kesintisi durumunda hızlıca devreye giriyor. 20 milisaniyenin altında bir tepki süresine sahip olan sistem, ani enerji kesintilerine karşı kesintisiz bir güç kaynağı sunarak, kullanıcıların herhangi bir aksaklık hissetmeden enerjiye erişimini garanti altına alıyor.
“Proje, Türkiye’deki yeşil bina ve sürdürülebilir kampüs projeleri için önemli bir model teşkil ediyor.”
Özyeğin Üniversitesi EÇEM Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç yaptığı açıklamada, “Kampüsümüzde enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz yenilikçi LEGOFIT projemiz için arzu ettiğimiz sistemi, Vestel Mobilite’nin tedariğiyle bugün hayata geçirdik. Kampüsümüzün Yurt-6 Binası’ndaki Vestel Mobilite Enerji Depolama Sistemi, Türkiye’de bina ölçeğinde uygulanan ilk kabin tipi enerji depolama sistemi olma özelliğini taşıyor. Bu yenilikçi sistem, kampüsümüzde enerji verimliliğini artırarak yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin kullanılmasını sağlayacak. Bu proje, yalnızca üniversitemiz için değil, aynı zamanda Türkiye’deki yeşil bina ve sürdürülebilir kampüs projeleri için de önemli bir model teşkil ediyor. LEGOFIT projesi kapsamında geliştirilen bu teknoloji, enerji dönüşümüne katkı sunarak kesintisiz, düşük karbonlu ve akıllı yaşam alanlarının yaygınlaşmasını destekliyor” ifadelerini kullandı.
Vestel Mobilite Batarya Satış Genel Müdürü Yardımcısı Mert Uygun da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Vestel Mobilite olarak enerji depolama teknolojileri alanındaki uzmanlığımızı, Özyeğin Üniversitesi gibi ülkemizin önemli bir eğitim kurumuyla birleştirme fırsatı yakaladık. LEGOFIT projesi kapsamında öğrenci yurtlarında hayata geçirdiğimiz batarya depolama sistemleri, enerji kesintisi anında devreye girerek binanın kesintisiz güç ihtiyacını karşılayacak. Proje, sıfır emisyon hedeflerimize katkıda bulunurken sürdürülebilir enerji dönüşümüne önemli bir örnek teşkil edecek. Proje sürecinde elde ettiğimiz bilgi birikimi ve teknik kazanımlar, gelecekte farklı üniversite kampüslerinde ve ticari yapılarda uygulanabilecek model çözümler sunmamıza da imkân tanıyacak” diye konuştu.

Kampüslerde sürdürülebilir enerji modeli
Vestel Mobilite ekibi tarafından geliştirilerek başarıyla devreye alınan projedeki 150 kWh kapasiteli enerji depolama sistemi, yaklaşık 5 saatlik kesintisiz enerji sağlama kapasitesine sahip. Gece saatlerinde daha düşük enerji tüketimi ile bu süre 7-8 saate kadar uzayabiliyor. Proje ile geleneksel dizel jeneratörlerin oluşturduğu maliyetler ortadan kalkarken, karbon salınımı da minimuma inecek.
Vestel Mobilite tarafından geliştirilen batarya depolama sistemleri, kesintisiz, çevre dostu ve esnek bir enerji yönetimi sağlıyor. Bu sistemler, enerji arz güvenliğini en yüksek seviyeye çıkarırken, şebekeye bağımlılığı azaltarak karbon ayak izini de düşürüyor.

LEGOFIT Projesi hakkında
10 farklı ülkeden 20 ortak kuruluşun işbirliğiyle bina yenileme ve inşaat süreçlerinde enerji verimli konutlar oluşturmayı hedefleyen bir girişim olan LEGOFIT Projesi, mevcut yapıların enerji etkinliğini artırmayı ve yeni konutları yüksek verimli standartlara kavuşturmayı amaçlıyor. Akademik ortakların yanı sıra enerji ve inşaat sektöründen küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri ve geniş Avrupa ağlarını içeren projenin ortakları arasında Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) de yer alıyor.
Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) hakkında
Özyeğin Üniversitesi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren EÇEM; enerji, çevre ve ekonomi ile ilişkili sorunlar için ileri mühendislik ve mimari çözümler sunmak ve topluma katkıda bulunmak hedefiyle 2009 yılında kuruldu. Merkezin beş odak alanını; ışınımsal transfer, nano-termal bilimler, enerji verimli binalar, insan-bina etkileşimi ve strateji/kapasite geliştirme projeleri oluşturuyor. EÇEM, şimdiye kadar LEGOFIT dahil 4 Avrupa Birliği demo projesi olmak üzere toplam 24 projede yer aldı.