Zorlu Enerji Genel Müdürü Ali Kındap:
“Türkiye’de rüzgar enerjisi üretiminin verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artırmayı hedefliyoruz.”
Zorlu Enerji, rüzgar enerjisinde sürdürülebilir üretimi artıracak yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor. Enerji sektöründe büyük bir dönüşüm yaşandığını ve bu dönüşümün merkezinde de yenilenebilir enerji olduğunu belirten Zorlu Enerji Genel Müdürü Ali Kındap, teknoloji ve üretim odaklı projeleri ile Zorlu Enerji’nin bu süreçteki öncü rolüne vurgu yapıyor. Bu projeler arasında yer alan Denizli’deki Onarım ve Bakım Atölyesi ile hem zaman hem de maaliyet açısından zorluklara neden olan, rüzgar türbinlerinin tamir ve bakım hizmetlerin yurt dışından alınmasının önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyleyen Kındap, atölye ile ilgili detayları Zorlu Dergi’ye anlattı.
Tüm dünyanın yaşadığı ekonomik gelişmeler, üretime, sanayiye ve ihracata dayalı yerel ekonomilerin taşıdığı stratejik önemi bir kez daha gözler önüne serdi. Katma değer yaratma odaklı ve erişilebilir kaynaklarla ülke içi üretimi destekleyen bir iş modeli ile hareket eden Zorlu Enerji, tüm yatırım ve operasyonel süreçlerinde hem Ar&Ge hem de insan kaynağını optimize etme yolunda önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda, enerji üretimi için gerekli ekipmanların da Türkiye’de üretilmesi için teknoloji ve üretim odaklı projeler hayata geçirmeye devam ediyor. Enerji alanında yapılan yatırımlarda işletmeler için kendi kendine yeterliliğin çok önemli bir başarı unsuru olduğunu belirten Zorlu Enerji Genel Müdürü Ali Kındap, konuyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Ekipmanların bakım ve onarımlarında yurt dışına bağlı kalmanın zorluklarına değinen Kındap, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Santrallerimizde kullanılan yedek parçalar arasında yurt dışından temin edilen ya da bakımları yurt dışında yaptırılmak mecburiyetinde kalınan, boyları değişen, farklı ağırlık ve şekildeki makineler, türbinler ve sistemler mevcut. Özellikle pandemi ve ekonomik krizler gibi rutini bozan süreçlerde yaşanan tedarik sıkıntıları hem operasyonel hem de finansal anlamda ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Ekipmanların bakımlarını ve arıza durumunda onarımlarını yaptırmak istediğimizde de yurt dışında bir parça tedarikçisine başvurma ihtiyacımız olabiliyordu. Bakımın niteliğine ve tedarikçi firmaya bağlı olarak aylarca beklemek durumunda kalabiliyorduk. Bu süreçler de, özellikle arıza durumlarında elektrik üretimini de aksatacak kayıplara neden olabiliyordu. İşletmeciler için kabus olarak nitelendirebileceğimiz uzun süreli arızaları en kısa sürede çözüme kavuşturmak için Zorlu O&M (Zorlu Enerji İşletme Bakım ve Onarım Faaliyetleri) olarak hayata geçirdiğimiz Onarım ve Bakım Atölyemiz ile potansiyel birçok problemin çözümünü sağladığımızı söyleyebilirim.”
“Zorlu Enerji olarak Türkiye’deki elektrik üretimimizin yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlıyoruz. Sektörümüzde rüzgar enerjisine yatırım yapan ilk şirketlerden biriyiz ve bu alanda yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Enerji üretiminde arz güvenliğinin sağlanması adına Denizli’de kurduğumuz Onarım & Bakım Atölyemiz ile ülke içinde rüzgar enerjisi üretiminin verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artırmayı hedefliyoruz.”
Minimum maliyet ile A’dan Z’ye yerli onarım ve bakım
Enerji santrallerindeki etkin, hızlı, kesintisiz, kaliteli ve sürdürülebilir bakım kabiliyetlerine her geçen gün bir yenisini daha ekleyen Zorlu O&M, Zorlu Enerji’nin Türkiye ve Pakistan’daki rüzgar enerji santrallerinde rüzgar türbinlerinin ana yatak, gearbox ünitelerinde ve frekans konverter sistemlerinde bulunan ekipmanların fabrika seviyesi (overhaul) bakım ve yeniden imalatlarını 2020 yılından bu yana yerli imkan ve kabiliyetlerle gerçekleştiriyor.
Zorlu Enerji tarafından Denizli’de kurulan Onarım ve Bakım Atölyesi ile ilgili detayları aktaran Kındap, “Rüzgar türbinlerinin ana yatak ve gearbox ünitelerinin tamir ve bakımları için özel ekipmanlar, yetişmiş teknik personel ve hepsinden önemlisi teknik bilgi birikimi gerekli olduğundan bu hizmetlerin yurt dışından alınması süre ve maliyetler açısından yatırımcılar için oldukça zorlayıcı durumlar doğurabiliyor. Yenilenebilir enerji yatırım portföyünü her geçen gün artıran bir kuruluş olarak bu alanda öncelikle kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak adına bir Ar&Ge, Üretim ve Bakım Atölyesi kurduk. Bugün akreditasyon süreçleri tamamlanmış ve tüm sertifikaları ile uluslararası standartlara uygun nitelikteki bu merkezimiz ile yenilenebilir enerji yatırımcılarına rüzgar türbinlerinin ana ekipmanlarında hızlı, güvenilir ve kaliteli tamir ve yenileme imkanı sağlıyoruz” dedi.
Kındap, sürdürülebilir bir ekonomi oluşturmak amacıyla hayata geçirilen projenin operasyonel ve finansal katkılarına da şu sözleriyle değindi:
“Birincisi, kendi kendine yeten, teknik kabiliyeti yüksek bir şirket olarak dışa bağımlılık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan tedarik risklerini ortadan kaldırıyoruz. Ülkemizin enerji tedariki için de çok önemli olan bu husus, yerli enerji üretiminin gelişiminde çok büyük açılımları beraberinde getirecektir. İkincisi, maliyet anlamında ciddi bir tasarruf sağlayan bu projeyle OPEX giderlerini azaltıyoruz. Bu tasarruf orta vadede enerji fiyatlarının düşmesinde bir avantaj sağlayabilir. Üçüncüsü ise mühendislik ve Ar&Ge alanına sağladığımız katkı. Bu bakımları, üretimleri yaparken bir mühendislik çalışması gerekiyor. Bu mühendisliği de kendi içimize dahil etme ve destekleme şansına sahip oluyoruz. Üretim noktasında da bize yerli üretim desteği sağlayan Organize Sanayi Bölgeleri’ne de önemli bir kaynak yaratarak, ekonomik anlamda iç kaynak kullanımına katkı sağlıyoruz.”
“Sahalarda türbinlerin kritik ekipmanlarının tamir ve bakımlarını kendi kurduğumuz atölyede, tümüyle yerli kaynakla yapabilecek konuma gelmek bize gurur veriyor.”
Yerli imkanlarla yenilikçi ve erişilebilir çözümler
Rüzgar türbinlerindeki major ekipmanların atölye seviyesi bakım hizmetleri ve bu alandaki yenilikçi çözümleri geliştirmek için yapılan çalışmaları ve iş birliklerini aktaran Kındap, “Sektörümüzde rüzgar enerjisine yatırım yapan ilk şirketlerden biriyiz, bu alandaki yatırımlarımıza 2008’de başladık. Bugün depolamalı RES yatırımlarımızla bu alanda ivmemizi sürdürüyoruz. Denizli’de rüzgar türbini bileşenlerinin komple onarım ve revizyonunun yapılmasını sağlayan Zorlu Onarım ve Bakım Merkezimizle de rüzgar santrallerinin kritik bakım ve revizyon hizmetlerini ülkemizdeki diğer yatırımcılar için de daha erişilebilir ve sürdürülebilir ve güvenli bir şekilde sunmayı hedefliyoruz. Bu sayede, sektörümüzde yerli kaynak kullanımını artırmayı ve istihdam konusunda da fırsat yaratmayı amaçlıyoruz.
Bugün Türkiye’de 4 bin civarında rüzgar türbini bulunuyor. Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında rüzgar enerjisine ciddi anlamda yatırım yapılması bekleniyor. Bu anlamda sahalarda türbinlerin kritik ekipmanlarının tamir ve bakımlarını kendi kurduğumuz atölyede, tümüyle yerli kaynakla yapabilecek konuma gelmek bize gurur veriyor. Sektörümüz için yenilikçi ve erişilebilir çözümler sunan tesisimizi dünya ölçeğinde hizmet veren bir konuma ulaştırmayı hedefliyoruz.”