imece’nin ilham veren yolculuğu
Öğrenimler Raporu’nda ekosistemle buluştu!
2016 yılında, ATÖLYE, S360 ve Zorlu Holding ortaklığında hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece, kurulduğu günden bu yana sivil toplum, iş dünyası ve akademi işbirliğiyle gerçekleştirdiği çalışmalardan örnekleri ve etki yolculuğunda edindiği içgörüleri ortaya koyan Öğrenimler Raporu’nu yayımladı. Rapor, etki ekosistemine ilham vermeyi hedefliyor…
Toplumsal, çevresel ve kültürel meselelere çözüm üretmek üzere bireyleri ve kurumları bir araya getiren, ATÖLYE, S360 ve Zorlu Holding’in kurucu ortaklığında 2016 yılında hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece, yedi yıl boyunca yarattığı sosyal etkiyi özetleyen Öğrenimler Raporu’nu yayımladı.
imece, Öğrenimler Raporu’nda, birlikte çalıştığı birçok paydaşının görüş ve geri bildirimlerine yer vererek etki ekosisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül
“imece Öğrenimler Raporu’nun tüm paydaşlarımız için yol gösterici bir kaynak olmasını umuyoruz.”
Raporla ilgili görüşlerini paylaşanZorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, toplumsal konularda bilinen rekabet anlayışının da ötesinde birlikte değer yaratarak ilerleyen şirketlerin daha güçlü etki yaratabileceğini ve küresel meselelerin çözümünü hızlandırabileceğini dile getirdi. Yüngül konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Zorlu Grubu olarak tüm sektörlerimizle, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na daha hızlı ve emin adımlarla ulaşmak adına radikal işbirlikleri gerçekleştirmeye odaklanıyoruz. İnanıyoruz ki, gelenekselleşmiş rekabet anlayışının da ötesinde birlikte değer yaratma anlayışıyla ilerleyen şirketler çok daha büyük etki yaratabiliyor. Radikal işbirliği yaklaşımının kurumumuzdaki en önemli yansıması ise 2016 yılında S360 ve ATÖLYE ile bir araya gelerek kurduğumuz sosyal inovasyon platformu imece oldu. Zorlu Holding olarak imece programlarının destekçisi olmanın da ötesinde ekosisteme en önemli katkımız, iş dünyasına ve tüm paydaşlarımıza sosyal inovasyon ve sosyal girişimcilik kavramlarını gündeme getirme misyonunu edinerek ve birçok platformda konuyu gündeme taşıyarak, dünya meselelerine bu yaklaşımla çözüm yolları aranmasına katkı sunmamızdı. Şimdi, imece’nin ilk gününden bu yana gerçekleştirdiği tüm program ve işbirliklerinden edindiği deneyim ve içgörülerin aktarıldığı “imece Öğrenimler Raporu” yayımlandı. Bu raporun ekosistemdeki farklı birey ve kurumların gelecek planlarına ışık tutmasını, bu alanda çalışmak isteyen tüm paydaşlar, özellikle de gençler için yol gösterici bir kaynak olmasını umuyoruz.”
imece Direktörü Zeynep Erdoğan
“imece, ülkemizde sosyal inovasyon ve sosyal girişimciliğin de ötesinde etki girişimciliğinin gelişmesi için çalışıyor.”
imece olarak bugüne kadar gerçekleştirdikleri tüm çalışmaları konu alan, aynı zamanda geçirdikleri tüm süreçlerin öğrenimlerini de kapsayan bir raporu paylaşmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden imece Direktörü Zeynep Erdoğan ise imece’nin kurulduğu günden bu yana, mesele edindiği alanlarda farklı yapılardaki güçlü potansiyellere sahip işbirliklerinin ortaya çıkmasını tetiklediğini aktardı.
Erdoğan, “imece, bu işbirliklerinden aldığı güçle, ülkemizde sosyal inovasyon ve sosyal girişimciliğin de ötesinde etki girişimciliğinin gelişmesi için çalışıyor. imece’nin edindiği öğrenimlerin, karmaşık ve iç içe girmiş küresel meselelerde, insanı ve doğayı merkezine alan çözümleri desteklemek isteyen gençler, girişimciler ve etki odaklı aktörler için ilham verici olmasını umuyoruz. imece olarak bundan sonra da, daha adil ve sürdürülebilir bir gelecek amacıyla yaptığımız çalışmaları çoklayarak kurum ve kuruluşların gündeminde yeni mesele ve çözümleriyle yer almayı sürdüreceğiz. Bu doğrultuda; iş dünyasının, girişimcilerin, değişim öncüsü gençlerin, akademinin, kamunun, sivil toplumun, aracı kurumların ve uluslararası kuruluşların işbirliğine dayalı benzer çabaların da karşılık bulacağına inanıyor ve her bir yapıya kolektif etkiyi büyütme davetinde bulunuyoruz.” dedi.
43 sosyal, 7 etki girişimine destek
imece, mevcut problemlerin çözümü ve daha sürdürülebilir bir gelecek için sistemsel dönüşümü tetikleyen en önemli aktörlerin “sosyal girişimciler” olduğunu savunuyor. 2016-2020 yılları arasında Zorlu Holding’in ana partnerliğinde yürütülen “Nitelikli Eğitim”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” temalarına odaklanan Destek Programı kapsamında, 43 sosyal girişimin fikir aşamasından ürün haline gelmesine kadarki süreçlerine destek sağlandı. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma yolunda artan hızlanma ihtiyacı doğrultusunda ise imece, Kasım 2020’de büyüme aşamasındaki etki girişimcilerinin ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde destek programını bir “etki hızlandırıcı” programına dönüştürdü. imece impact adı verilen program kapsamında, sosyal girişimcilerin etkilerini kanıtlamaları ve üretmiş oldukları etkileri görünür kılmaları amaçlandı. 3’ü Döngüsel Ekonomi, 4’ü Nitelikli Eğitim alanına odaklanan 7 girişime etki modellemeleri ve raporlamalarının yanı sıra mentorluk, iletişim ve hukuk gibi alanlarda da destek sunuldu. Programa dahil olan tüm girişimlerin etki raporları yayımlandı.
imeceLAB: Gençler için değil, gençlerle birlikte…
imece ayrıca “gençler için değil, gençlerle birlikte” yaklaşımıyla hayata geçirdiği açık inovasyon laboratuvarı imeceLAB ile gençlere yönelik birçok program gerçekleştirdi. imeceLAB, lise ve üniversite öğrencilerinin toplumsal, ekolojik ve kültürel dinamikler hakkında yetkinlikler kazanması ve ilgili meselelere kolektif bir şekilde çözüm önerileri sunması için onları destekleyen açık bir sosyal inovasyon laboratuvarı olarak tasarlandı. Sivil toplum, akademi, özel sektör ve kamu kurumlarından birçok paydaşın kaynaklarının ve uzmanlık alanının bir araya getirildiği çok paydaşlı bir yaklaşım üzerine kurgulanan imeceLAB programları, bir kurumun ana partnerliğinde ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasından belirlenen bir tema etrafında şekilleniyor. imeceLAB komünitesine dahil olan ve programlara katılan gençler, ele alınan toplumsal meselelerin çözümü için geliştirilen yenilikçi fikir ve projeleri yaparak, keşfedecekleri bir deney alanında çözümün parçası oluyor.
İmece, etki ekosisteminin gelişmesi için alan yaratıyor
2021 yılında gerçekleştirilen imece summit “Geleceğe Etki Zirvesi”, Türkiye ve dünyadan farklı alanlara odaklanan 3000’in üzerinde bireyi bir araya getirdi. Daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dönüşüm ihtiyacının altını çizen Zirve, Zorlu Holding’in ev sahipliğinde, imece’nin yürütücülüğünde, ATÖLYE, BMW Foundation, B Lab Europe, S360 ve SIX’in içerik ve ağ partnerliğinde gerçekleştirildi. “Etki yaratan topluluklar”, “etki yaratan finans”, “etki yaratan iş dünyası”, “etki yaratan liderlik” ve “etki yaratan organizasyonlar” temaları etrafında, 135 dönüşüm öncüsü konuşmacının katılımıyla 40’a yakın oturum gerçekleştirildi. Zirvede mevcut sistemi insanlara, çevreye ve gezegene hizmet edecek şekilde dönüştürmenin artık bir zorunluluk olduğunun altı çizildi. Daha inovatif ve sürdürülebilir bir dönüşüme ihtiyaç olduğu, bu dönüşümün ise kurumlardan bireylere, iş dünyasından sivil topluma kadar topyekûn bir işbirliği ile mümkün olabileceği vurgulandı.
imece’de yeni gündem: Daha proaktif, progresif ve anlam odaklı bir ekonominin keşfi
imece Öğrenimler Raporu’nda geleceğe yönelik yaklaşımlar da yer alıyor. imece, önümüzdeki dönemde toplumsal kaygıların, belirsizliklerin, iklim krizinin ve artan eşitsizliklerin yoğun bir şekilde gündemde yer aldığı 2020’li yıllarda daha proaktif, progresif ve anlam odaklı bir yaklaşımın nasıl yaratılabileceğini keşfetmeye odaklanacak. Bunun için topluluklar, gençler ve girişimcilerle etkiyi odağına alan programlar üzerinden ilişkiler kurmak ve bu ilişkilerden çıkan deneyimleri paylaşılabilir hale getirmek imece’nin temel yol haritası olacak.