Zorlu Enerji Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü
Funda Küçükosmanoğlu:
“Geleceğin enerji şirketi olma vizyonumuz doğrultusunda, ulusal ve uluslararası düzeyde takdir gören başarılı çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz.”
Hem ulusal hem de uluslararası platformlardan üst üste prestijli ödüller kazanan Zorlu Enerji, ödüle doymadığı bir yıl yaşıyor. Faaliyet gösterdikleri her alanda ortaya koydukları performansın ödüle layık görülmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Zorlu Enerji Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Funda Küçükosmanoğlu, bu başarıların kendilerine doğru yolda olduklarını hatırlattığını söylüyor. Funda Küçükosmanoğlu ile Zorlu Enerji’nin geleceğin şirketi olma vizyonunu, kazanılan ödüllerin şirket ve çalışanlar için taşıdığı anlamı ve Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörlüğü olarak gelecek dönem hedeflerini konuştuk.
Zorlu Enerji, Zorlu Grubu’nun Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda sürdürülebilirlik odaklı projelerini başarıyla hayata geçiriyor. Öncelikle, geleceğin şirketi olma vizyonunuzu ve bu konudaki temel yaklaşımlarınızı anlatabilir misiniz?
Zorlu Enerji olarak karbonsuzlaşma ve geleceğin teknolojilerine odaklanan portföy ve çözümlerle enerji sektörünün daha sürdürülebilir olma yolculuğuna katkıda bulunuyoruz. Zorlu Holding’in Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda tüm çalışmalarımızın odağına sürdürülebilirliği koyuyor, inovasyon ve sürdürülebilirliği yenilikçilik ve yaratıcılıkla harmanlayarak iş kültürü haline getiriyoruz. İklim krizi ile mücadele, karbon emisyonlarının azaltılması, kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması, enerji verimliliği ve enerji arz güvenliği, temiz teknolojiler, su kullanımı ve suyun korunması, insan ve çalışan hakları, fırsat eşitliği ve kurumsal yönetişim gibi konuları özenle ele alıyoruz.
Enerji sektörü uzun bir süredir özellikle dekarbonizasyon, merkezisizleşme, dijitalleşme ve serbestleşme odaklı dönüşürken Zorlu Enerji de yenilikçi teknolojileri, Ar-Ge ve inovasyona verdiği önem ve ESG stratejisiyle bu dönüşüme liderlik etmeye devam ediyor. Yeni nesil teknoloji şirketimiz ZES ile Türkiye’de elektrikli araç pazarının gelişmesine katkı sağlamak adına yaptıklarımız, geleceğin şirketi vizyonunun çok önemli bir parçası. Önümüzdeki süreçte de geleceğe uyumlu bakış açısı ve teknolojiler ile yarının dünyasına yatırım yapmaya devam edeceğiz.
Bu noktada en önemli hedeflerimizden biri de, 2030’a kadar operasyon ve enerji üretimimizde net sıfır emisyona ulaşmak. 2040 yılına kadar bu hedefimizi tüm değer zincirini kapsayacak hale getirmeyi istiyor, 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmış bir kurum olmayı planlıyoruz.
Zorlu Holding’in Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda tüm çalışmalarımızın odağına sürdürülebilirliği koyuyor, inovasyon ve sürdürülebilirliği yenilikçilik ve yaratıcılıkla harmanlayarak iş kültürü haline getiriyoruz.
Zorlu Enerji’nin çevre merkezli çalışmaları, hem Türkiye’den hem de uluslararası platformlardan aldığı ödüllerle taçlanıyor. Alınan bu ödüller hangi projelerle kazanıldı, projelerin öne çıkan özellikleri nelerdi? Zorlu Enerji’nin bu alandaki ödülleri ve bu ödüllerin şirket için anlamını nasıl yorumluyorsunuz?
Zorlu Enerji, etik, uyum ve şeffaflık temelleri üzerine kurgulanmış sürdürülebilir ve pozitif katkı sağlayan bir büyüme modeliyle ilerliyor. Parçası olduğumuz dünya ve toplumla uyumlu operasyonlar yürütmek en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda ortaya koyduğumuz performansın ödüle layık görülmesi de hem iş modelimiz hem önceliklerimizle doğru yolda olduğumuzu her seferinde bize hatırlatıyor. Örneğin, bu yıl kusursuz müşteri deneyimini yaşatan markaların belirlendiği 8. A.C.E (Achievement in Customer Excellence) Awards “Mükemmel Müşteri Memnuniyeti Başarı Ödülleri”nin Enerji kategorisinde beşinci kez ödüllendirildik. Mükemmel Müşteri Memnuniyeti Başarı Ödülleri’nde “Diamond” ödülünün sahibi olduk. Elbette dijitalleşme ve teknoloji alanında yaptığımız yatırımların bu performansa katkısı büyük oldu.
Yine dünyanın en prestijli iş ödüllerinden biri olarak gösterilen Stevie Awards İş Ödülleri'nde Zorlu Enerji olarak “Deprem Krizi Yönetimi” projesiyle altın ödül, “Yılın Müşteri Hizmetleri Departmanı” ile gümüş, “En İyi Teknik Destek Hizmeti” projesiyle de bronz ödüle layık görüldük.
Ar-Ge alanında gücümüzü ortaya koyduğumuz çalışmalarla ulusal ve uluslararası platformlarda ses getiren projelere de imza atıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 8. İstanbul Karbon Zirvesi kapsamında, bu yıl beşinci kez “Düşük Karbon Kahramanı” ödülüne layık görüldük. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İTÜ ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından düzenlenen etkinlikte, Zorlu Enerji olarak jeotermal santrallerden kaynaklanan emisyonların sıfıra indirilmesi için hayata geçirdiğimiz GECO (Geothermal Emission Control) projesiyle ödüle layık görüldük. Avrupa Birliği tarafından da önemli bir inovasyon olarak görüldüğü için desteklenen GECO projesi, jeotermal santrallerden kaynaklanan emisyonların sıfıra indirilmesine büyük katkı sunacak.
Bu yıl sürdürülebilirlik alanında yaptığımız çalışmalar nedeniyle aldığımız bir diğer ödül de, İstanbul Sanayi Odası tarafından üretimlerinin her kademesinde çevre ve sürdürülebilirliği odağına alan sanayi tesislerinin ödüllendirildiği İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri oldu. Üretimlerinin her kademesinde çevre ve sürdürülebilirliği odağına alan şirketlerin ödüllendirildiği İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri’nde, “Çevresel Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisi”nde üçüncülük ödülünün sahibi olduk.
Türkiye İtibar Endeksi araştırmasının Enerji Üretim sektöründe en itibarlı marka Zorlu Enerji oldu. Geleceğin enerji şirketi olma vizyonumuz doğrultusunda, ulusal ve uluslararası düzeyde takdir gören başarılı çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz.
Zorlu Enerji, etik, uyum ve şeffaflık temelleri üzerine kurgulanmış sürdürülebilir ve pozitif katkı sağlayan bir büyüme modeliyle ilerliyor. Parçası olduğumuz dünya ve toplumla uyumlu operasyonlar yürütmek en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor.
Zorlu Enerji’nin, Türkiye İtibar Endeksi Araştırması tarafından yapılan araştırma sonucunda sektörünün en itibarlı markası seçildiğini belirttiniz. Zorlu Enerji’nin itibar stratejilerini oluşturan temel unsurlar neler? Bu kapsamda alınan ödülü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Zorlu Enerji olarak, kurumsal kültürümüzün temelinde yer alan güven, doğruluk, şeffaflık, hesap verilebilirlik, açık ve eşit iletişim değerlerini benimsiyor ve bu değerleri itibarımızın korunmasında ve güçlenmesinde birer güvence olarak görüyoruz. Bu değerleri iş yapış şeklimizin merkezine alarak, kurum ve kuruluşlarla kurduğumuz ilişkilerde, onların varlıklarına, iş yapış şekillerine rol ve sorumluluklarına saygı duyuyoruz. Enerji sektörünün öncü şirketlerinden biri olarak, ülkemiz ve dünyada sürdürülebilir bir geleceğin tahsisi adına yenilebilir enerji yatırımlarının öneminin farkında olarak bu yatırımların önceliklendirilmesi için kamu, sivil toplum ve özel sektör platformlarında bilimsel temellere dayanan sözcülük ve işbirlikleri yapıyoruz.
Bugün kurumların sahip oldukları soyut değerler somut değerlerden daha önemli hale geldi. Kurumların sahip olduğu en önemli soyut değerlerin başında da itibar geliyor. Biz de Zorlu Enerji olarak itibarımızı, paydaşlarımızla olan ilişkilerimizde stratejik bir unsur ve paydaşlarımız nezdinde farklılaşmamızda en önemli değer olarak görüyoruz. Aldığımız itibar ödülü de burada yarattığımız değeri ortaya koyuyor.
Zorlu Enerji, her geçen gün uluslararası pazarlarda da büyüyerek pazardaki yerini güçlendiriyor. Pakistan’dan İtalya’ya kadar geniş bir coğrafyayı kapsayan bu büyümenin bir de iletişim operasyonları ayağı var. Bu operasyonları nasıl organize ediyorsunuz? Farklı lokasyonları içeren bu operasyon süreçlerinde ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?
Zorlu Enerji olarak büyümemizi sadece Türkiye ile de sınırlandırmıyoruz. Yurt dışı için radarımızda elektrifikasyon odaklı işler var. Elektrikli araç şarj istasyonu alanında uluslararası bir şirket olma yolunda hızla ilerliyoruz. Tüm dünyada elektrikli araç sayısının hızla artmasıyla birlikte hem altyapı hem de teknik anlamda sahip olduğumuz deneyimi yurt dışına taşıyoruz. Stratejik olarak yurt dışında “electrip”, Türkiye’de ise “ZES” markamızla yolumuza devam ediyoruz. Şu anda Avrupa’da electrip markasıyla faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını 7’ye yükselttik; yeni ülkeler de odağımızda. Bulunduğumuz her ülkede uzman kadrolarımızla faaliyet gösteriyor, ekiplerimiz ve paydaşlarımızla koordineli, sistematik, bütüncül, süreklilik arz eden ve etkin bir biçimde iletişim çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörlüğü olarak önümüzdeki dönem için ne gibi hedefler belirlediniz? Bu doğrultuda atmayı planladığınız adımlar nelerdir?
Zorlu Enerji olarak çok uzun süredir kapsayıcı ve döngüsel bir ekonomi yaratmaya odaklanıyoruz. Sürdürülebilir değer yaratma, bu değeri koruma ve paydaş değerini maksimize etmeyi önceliklendiriyoruz. Tüm faaliyetlerimizde daha iyi bir gelecek için mücadele ediyoruz. İnovasyon ve Ar-Ge’nin de dahil olduğu teknolojiyi odak noktamızda tuttuğumuz ve sürdürülebilirlik stratejimiz ile örtüşen çevre, toplum ve insan odaklı paylaşımlarda bulunuyoruz. Bugün AB Horizon2020 kapsamında, EPDK ve TÜBİTAK ile gerçekleştirdiğimiz çok sayıda Ar-Ge projemiz bulunuyor. Tüm dünyadan enerji sektörü uzmanlarını santrallerimizde buluşturuyor, enerji üretim noktalarında uygulanacak projeler için dünya üzerinde seçilen ilk ülke olmanın gururunu yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi önümüzdeki dönemde de değer yaratma yolculuğumuzda odaklandığımız onarıcı operasyonlar ve değer zinciri, etki odaklı büyüme, insan ve kültür alanlarında pek çok başarılı ve fayda yaratan işe imza atacağız. Bu işlerin yarattığı etkiyi ESG çalışmalarımızda net olarak görmek istiyoruz. İşimizi daha iyi bir gelecek yaratma motivasyonuyla yaparken, çalışma arkadaşlarımızı da sürdürdüğümüz projelerin içine mutlaka katmayı hedefliyoruz.