Vestel CEO’su Turan Erdoğan
“Vestel olarak gelecekte de öncü konumumuzu koruyarak büyümeye devam edeceğiz.”
19 Mart 2023 tarihinde düzenlenen Zorlu Grubu Yöneticiler Toplantısı'nda, Türkiye’nin en değerli 4. markası ve ihracat şampiyonu olduklarını söyleyen Turan Erdoğan, yeni bir pazar olarak Amerika’ya açılacaklarını ifade ediyor. 160’dan fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla global bir teknoloji şirketi olan Vestel, otomotiv elektroniği, batarya çözümleri ve elektrikli araç şarj istasyonları alanında hızla büyümeye hazırlanıyor.
Vestel olarak 2022 yılında önemli başarılara imza attık. Geçtiğimiz yılı, 3,3 milyar dolar ciro, 308 milyon dolar FAVÖK ile bitirirken, istihdam sayımızı 20 bin kişinin üzerine çıkardık. Ciromuzun yüzde 63’lük kesimi beyaz eşyadan, yüzde 35’i tüketici elektroniğinden, yüzde 2’si yeni büyüme alanı olarak gördüğümüz mobilite elektroniğinden oluşuyor. FAVÖK, Vitta dağılımımızın yüzde 50’si beyaz eşyadan, yüzde 45’i tüketici elektroniğinden, yüzde 4’ü mobilite elektroniğinden oluşuyor. Bu noktada, mobilite elektroniğinin büyük bir potansiyel taşıdığını söylemekte fayda görüyorum.
1994 yılında Zorlu Holding’e Vestel olarak katıldığımızda 300 bin televizyon üretiyorduk. Toplam ciromuz 135 milyon dolar, çalışan sayımız ise 1200 kişiydi. Biri merkezi televizyon firması, diğeri Telkom olmak üzere iki fabrikamız vardı. 1994’ten 2022 yılına geldiğimizde üretim 18,4 milyon dolara, ciromuz 3,3 milyar dolara çıktı. İki fabrikayla başladığımız yola bugün 14 fabrikayla devam ediyoruz. Beyaz eşya kapasitesinde 16 milyon adete ulaştığımızı gururla söyleyebilirim.
“Türkiye’nin en değerli 4. markasıyız”
Türkiye’de marka değerini en hızlı büyüten şirketlerden biriyiz. Bağımsız bir kuruluş olan Brand Finance marka değerimizi 2019’da 265 milyon dolar, 2022 yılında ise 720 milyon dolar olarak değerlendirdi. Piyasa değerimiz 2019 yılında 561 milyon dolardan 1 milyar 276 milyon dolara yükseldi. Bu değerlendirme sonucu Brand Finance tarafından Türkiye’nin en değerli 4. markası seçildik.
Tesla, Togg gibi firmalara otomotiv elektroniği satışı gerçekleştirdik. Vestel mobilite cirosu iki kat büyüdü. Elektrikli bisikletlerin bataryalarını Avrupa’ya ihraç etmeye başladık.
“Bütün dünyada önemli bir yeri olan akıllı cihazlar üzerine çalışıyoruz. Vestel olarak akıllı cihazların ortak protokollerini oluşturan Home Connectivity Alliance (HCA) ve Connectivity Standarts Alliance’a (CSA) kurucu şirket olarak katıldık. Avrupa’nın lider eMobility şirketleriyle elektrikli araç şarj cihazları için işbirliği yaptık.”
“Sürdürülebilirlik puanımızı yüzde 44 artırdık.”
Sürdürülebilirlik konusuna Vestel olarak oldukça önem veriyoruz, dünyadaki bu alandaki gelişmeleri takip ediyoruz. Sürdürülebilirlik puanımızı yüzde 44 artırmış durumdayız. Tesislerimizde Türkiye için üretilen tüm Vestel markalı beyaz eşya ürün ambalajlar ve kartonlarda yüzde 100 geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir karton kullanmaya başladık. Vestel Ventures aracılığıyla zeytin çekirdeği atıklarından biyoplastik granüller üreten Biolive şirketine yatırım yaptık. Bu granülleri beyaz eşya ürünlerimizin bazı parçaları için petrole alternatif bir malzeme olarak kullanıyoruz. Microfiber filtreli çamaşır makinesi ürettik. Bununla birlikte Entegre Faaliyet Raporlarımızı yayınladık.
“İnternet TV platformlarıyla işbirliği içindeyiz.”
İçinde bulunduğumuz dönemde teknolojik açıdan bir devrim yaşanıyor. Tüketici elektroniğinde de inanılmaz bir değişim paradigmasının içindeyiz. Televizyonlar da hızla bu değişime ayak uyduruyor. Değişime uyum sağlayarak Avrupa, Çin veya Uzak Doğu dışındaki tek televizyon üreticisi olarak üretmeye devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere, çeşitli platformların kullanıldığı Wi-Fi teknolojili akıllı televizyonlar günümüzde daha çok tercih ediliyor. Vestel olarak internetle kullanılan ilk televizyonu biz ürettik.
“Günümüzde televizyondaki değişimin, platformlar ve içerik sağlayıcılarla ilgili olmaya başladığını görüyoruz. Biz de bu konuda bir aksiyon alarak “Beyaz Sayfa Projesi’ni” başlattık. Bu proje kapsamında, yaygınlaşan platformlarla işbirliği yapıyoruz. Netflix, Exxen, Amazon Prime, Disney Plus, Apple TV, Android TV, YouTube ve Vidaa ile işbirliği içindeyiz.”
“Türkiye’nin finansal açıdan zorda olduğu bir dönemde yeni yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.”
Vestel Beyaz Eşya hızla büyümeye devam ediyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi, pişiriciler, bulaşık makinesi, kurutma makinesi, termosifon ve klimayla birlikte toplamda 16,5 milyonluk kapasiteye ulaştık. Türkiye’nin finansal açıdan zorda olduğu bir dönemde yeni yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Yeni bulaşık makinesi fabrikamızı kuruyoruz. Sürdürülebilirlik için binamızı yeni solar panellere uygun olacak şekilde tasarladık. Manisa Organize Sanayii 4. Bölge’ye yeni bir fabrika yapıyoruz. Bu projelerimizle ilgili özel yatırımların da desteği var. Buzdolabı fabrikası, chest freezer fabrikası ve bulaşık makinesi fabrikasıyla toplamda üç yeni fabrikaya kavuşuyoruz.
“Vestel üç alanda hızla büyüyor: otomotiv elektroniği, batarya çözümleri ve EVC.”
Mobilite dünyası, odak alanlarımızdan birini oluşturuyor. Bu alanda ivmelenerek büyüyoruz. Vestel üç alanda hızla büyüyor: otomotiv elektroniği, batarya çözümleri ve EVC. Örneğin, Togg’a kokpitteki bilgilendirme ekranı ve merkezi bilgisayarı teslim ediyoruz. Fiat, Ford, Togg, Volkswagen, Renault ve Tesla gibi markalara elektronik farlarda bulunan kartları üretiyoruz.
Yenilikçi yaklaşımımız tüm ürün kollarımızda devam ediyor. Batarya çözümlerimize ilk olarak elektrikli bisikletlerin bataryalarıyla başladık, bu ürünlerimizin ihracatına hemen başladık. Yeni nesil elektrikli süpürgelerin bataryalarını ilk defa yerli olarak biz üretiyoruz. Elektrikli Araç Şarj İstasyonu (EVC) yeni bir alan olduğu için farklı yaklaşımlar geliştiriyoruz. Bu işi dünyada yapan çok az sayıda şirket var. Bu alanda Electrip ve Zorlu Enerji Sistemleri’yle (ZES) ortaklık yapıyoruz. Togg’un şarj sistemleri markası Trugo için DC sevkiyatına başladık.
“Vestel üç alanda hızla büyüyor: otomotiv elektroniği, batarya çözümleri ve EVC. Örneğin, Togg’a kokpitteki bilgilendirme ekranı ve merkezi bilgisayarı teslim ediyoruz.”
“Bizim için yeni bir pazar olan Amerika’ya açılıyoruz.”
Global bir teknoloji şirketi olarak büyüme trendinin devamlılığı ve pazar çeşitlenmesine dikkat ediyoruz. Yeni bir pazar olan Amerika’ya açılıyoruz. Elektronikte değişen yeni dünya koşullarına uygun yeni bir konsept ve yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Büyüme alanımız olan mobilite elektroniğinde önemli bir oyuncu olacağımıza inancımız tam.
Halka açık bir şirket olarak takip etmemiz gereken belirli tanımlar var. Büyük bir kuruluş olarak kurumsal yönetişimin gerekli ve önemli olduğunu düşünüyoruz. Hızlı karar alan yapımızla yeni oluşumların daha verimli bir şekilde çalışacağına inanıyoruz.
“Uluslararası fuarlarda Vestel’e yoğun ilgi var.”
Vestel Grubu olarak gittiğimiz fuarlarda yeni teknolojileri yakından takip ediyor, rakiplerimizi görüyoruz. Aynı zamanda müşterilerle buluşup onların ihtiyaçlarını ve isteklerini belirliyoruz. Fiziksel etkileşimin olduğu fuarlara önem veriyoruz. Pandemi dolayısıyla katılamadığımız dünyanın en büyük fuarları olan IFA Berlin, CES Las Vegas, Barcelona ve Mobility fuarlarına katıldık. Bu fuarlarda Vestel markasının tüm dünyadan gördüğü ilgi ve beğeni bizleri çok mutlu etti.
Vestel’in 2025 hedefleri…
Vestel Grubu olarak 2025 yılında 3,3 milyar dolardan yaklaşık 4,3 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. FAVÖK’de ise 308 milyondan 451 milyon dolara bir yükseliş öngörüyoruz. Bu ciroların en büyük kısmını 434 milyon dolar ile mobilite elektroniğini oluşturuyor. Tüketici elektroniğinde 330 milyon, beyaz eşyada 222 milyon dolarlık bir ciro artışı hedefliyoruz.
Endüstri 4.0 uygulamalarında Türkiye’nin en önde gelen şirketlerinden biriyiz. Endüstri 4.0’a uygun, işlemlerin robotlar tarafından yapıldığı “Karanlık Fabrika” uygulamamız var. Yurt içi pazarlamayla ilgili bazı önemli projelerimiz var. Online, offline ve hibrit olarak çoklu kanallarda pazarlama ve otonom perakende (OPP) yapma fikrimiz bulunuyor.
Bunların bir örneği olan Vestel Ekspres mağazaları, dijital ve online satışları küçük mağazalarda gerçekleşiyor. Büyük bilgilendirme ekranları sayesinde ürünler tanımlanıyor. Böylece sevkiyatlar daha hızlı yapılıyor. Şu an 172 Vestel Express dükkanımız var, bunları 200’e çıkartacağız. Bu konsepti öncelikle Türkiye’de daha sonra Balkanlar'dan başlayarak bütün Avrupa’ya yaymayı hedefliyoruz. Vestel olarak gelecekte de öncü konumumuzu koruyarak büyümeye devam edeceğiz.