Vestel Şirketler Grubu Başkanı Turan Erdoğan
“Global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.”
Global bir teknoloji şirketi olan Vestel’in 2022 yılında gücünü koruduğunu belirten Turan Erdoğan, 20 bin kişilik büyük Vestel ailesiyle birlikte yeni yılda da yeni başarıları karşılamaya hazır olduklarını söylüyor.
Global sağlık krizi, tedarik zinciri ve ham madde kaynaklarına erişimde yaşanan sorunlar, küresel enflasyonist baskı gibi zorluklarla geçen 2022 yılını riskleri bertaraf ederek tamamlamayı başardık ve gücümüzü koruduk. Avrupa TV pazarının ilk 3, beyaz eşya pazarının ise ilk 5 üreticisinden biri olarak, ihracatçı şirket olma özelliğimizin olumlu etkilerini yaşadık. İç pazarda tüketici ihtiyaçlarına yönelik tasarlanan ürün ve hizmetlerimizle pazar payımızı artırırken, marka değerimizde büyük yükseliş sağladık. Brand Finance’in 2021 yılı için yaptığı “Türkiye’nin En Değerli Markaları Araştırması”nda bir önceki yıla göre 7 sıra birden yükselerek 4. olduk ve marka değerimiz 720 milyon dolar olarak açıklandı.
Benimsediğimiz ihracat odaklı büyüme modeli çerçevesinde, önümüzdeki dönemde yatırımlarımızı ve yurt dışı iş birliklerimizi artırmayı hedefliyoruz. Avrupa pazarındaki gücümüzü artırırken özellikle beyaz eşyada Kuzey Amerika, Güney Amerika, Orta Doğu ve Güney Afrika gibi dünyanın birçok başka bölgesinde de etkinliğimizi artırmak üzere çalışıyoruz. Kuzey Amerika’da açmayı planladığımız satış ofisiyle başta ABD olmak üzere bölgedeki faaliyetlerimizi büyütmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak yapılacak 160 milyon euro’luk yatırım ile beyaz eşyada üretim kapasitemizde artış yaratacağız.
“Geldiğimiz noktada teknoloji şirketi olma hedefimize ulaştık.”
Vestel olarak elektronik ve beyaz eşya sektörlerinde yüksek teknoloji ile üretim yapıyoruz. Bunun yanında elektrikli bisiklet gibi elektrikli araçlar için de batarya, elektrikli otomobiller için ise şarj üniteleri üretip ihraç ediyoruz. Bu gruptaki ürünler, Vestel’in katma değerli ihracatı için kritik önem taşıyor. Yerli bisiklet bataryası üretim ve ihracatına ek olarak bugün dünyada küçük ev aletleri trendlerinde önemli bir yer tutan, tüketicinin yoğun talep gösterdiği şarjlı dik süpürge ürünü için de batarya üretimine başladık. İlk yerli bataryalı dik süpürgeyi ürettik. Yine tasarım ve üretimi tamamen Vestel kaynaklarıyla yapıldı.
Bu gelişmeyle birlikte katma değeri yüksek ihracatta Vestel’in payı artacak. Gaziemir Serbest Bölge’de yer alan fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz batarya üretimimiz Vestel’in büyümesine ivme kazandıracak. Geldiğimiz noktada teknoloji şirketi olma hedefimize ulaştık.
“Geleceğin sektörlerindeki etkinliğimizi artırıyoruz.”
Akıllı, bağlantılı ve en gelişmiş teknolojilerle üretilmiş ürünlerimizi tüketicilerin kullanımına sunuyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızda sürdürülebilirliğe odaklanarak tüketicilere çevresel ve sosyal fayda yaratan ürün ve hizmetler sağlıyoruz. Tüketici elektroniği ve beyaz eşya sektörlerindeki geçmiş deneyimimiz ve güçlü teknolojik altyapımız ile yeni iş modellerine ve iş alanlarına yatırım yapıyoruz. Batarya konusundaki çalışmalarımız ve TOGG yerli otomobil projesindeki ortaklığımız ile büyük bir dönüşüm yaşayan otomotiv sektöründe etkinliğimizi artırıyoruz.
Ayrıca, sağlık elektroniği, yenilikçi cihazlar, ileri malzeme, akıllı şehircilik, akıllı ev ve akıllı fabrika gibi konularda çalışmalarda bulunan yeni nesil girişimlere kurumsal yatırım şirketimiz Vestel Ventures aracılığıyla destek oluyoruz.
“Yeni nesil iş modelleri ve dijitalleşme, Vestel’in geleceğinin belirleyicisi olacak.”
Dijital teknoloji ve dönüşümün getirdiği yeni nesil iş modelleri Vestel’in gelişiminde ve geleceğinde önemli bir rol oynayacak. Global bir teknoloji şirketi olarak katma değerli servis ve dijital çözümlerle geleceğe hazırlanıyoruz. Akıllı cihazlar, akıllı evler, akıllı şehirler ve bunların etrafında gelir paylaşımı esaslı iş modellerini kurmaya odaklanıyoruz. Dijitalleşmenin küresel riskleri nasıl fırsata çevirdiğini, özellikle pandemide yaşayarak gördük. Ülkemizde dijitalleşmenin öncüsü olan konumumuzun gerekliliklerini yerine getiriyor, tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleştiren bir şirket olarak dijitalleşmeyi işlerimizin odağına alıyoruz.
2016 yılında başladığımız, otomasyonda varılacak son noktayı ifade eden karanlık fabrika uygulamalarını bugün genişletip yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Hem beyaz eşya hem de tüm sektörlerde en çok robot hücresi devreye alan şirket olmanın doğal bir sonucu olarak tüm süreçlerimizi devamlı geliştiriyoruz. Dijital dönüşümümüzü yüzde 90 oranında tamamladık. Üretim, ürün ve hizmet ayırt etmeksizin tüm süreçlerimizin merkezinde dijitalleşme yer alıyor.
1800 kişilik Ar-Ge gücü
Bir teknoloji şirketi olarak, Ar-Ge ve inovasyon ile dijital dönüşüme odaklanıyoruz. Her yıl ciromuzun yaklaşık yüzde 2’sini Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyoruz. Geçen yıl da T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödülleri’nde sektörünün “En İyi Ar-Ge Merkezi” unvanını aldık.
2021 yılında en çok Avrupa Patenti alan Türk şirketi olduk. Üretimdeki gücümüzü Ar-Ge vizyonumuzdan, dünyanın farklı bölgelerindeki 8 Ar-Ge merkezimizden ve bu merkezlerde görev yapan 1800 kişilik dev Ar-Ge ekibimizden alıyoruz.
“Sürdürülebilir geleceği inşa etmek için sorumluluk almaya devam edeceğiz.”
Tüm üretim faaliyetlerini sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiren, düşük enerji ve su tüketimine sahip, çevre dostu ürünleriyle bireylere de daha sürdürülebilir bir yaşam vadeden Vestel, tüketicilerini de bu sürece dahil ediyor. Vestel’in 2022 yılında başlattığı Evsel Dönüşüm Projesi kapsamında, eski ve artık kullanılmayan beyaz eşya ve elektronik eşyalar yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Ürünlerden elde edilen hurda bedeli doğal yaşamı koruma çalışmalarına destek amacıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan iş birlikleri kapsamında bağışa dönüşüyor. Ayrıca projeye eski ürününü vererek destek olan tüketiciler için Ecording iş birliğiyle ağaçlandırılması gereken, ulaşılması zor alanlara insansız hava araçları ile tohum topları atılıyor.
Bizden sonra gelecek nesillere şu an sahip olduğumuzdan daha iyi bir dünya bırakmakla yükümlüyüz. Vestel olarak tüm faaliyetlerimizin odağında sürdürülebilirlik yer alıyor. Bu kapsamda üretim süreçlerimize her yıl onlarca enerji ve su verimliliği projesi hayata geçirerek kaynak kullanımımızı azaltıyoruz. Ürünlerimiz, uluslararası saygın test kuruluşları tarafından test edilip onaylanarak, düşük enerji ve su tüketimine sahip çevre dostu ürünler olarak sınıflandırılıyor.
Son olarak yenilikçi teknolojilerimiz sayesinde daha az enerji ve su tüketen beyaz eşya ürünlerimiz, Avrupa’nın en prestijli bağımsız test kuruluşlarından Alman VDE’den tam not aldı. Su kaynaklarını koruma misyonuyla geliştirdiğimiz mikrofiber filtreli çamaşır makinemiz ise ülkemizin prestijli ödül organizasyonlarının başında gelen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde “Sürdürülebilir İnovasyon Ödülü”ne layık görüldü.
Bu başarılar dünyamızın geleceğini koruma yönündeki kararlılığımızın göstergesi. Hem kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz hem de yeni girişimlerimizle dünyanın geleceğine sunduğumuz katkıyı artırıyoruz. Evsel Dönüşüm Projesi de sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz açısından büyük önem taşıyor. Tüketicimizi de sürdürülebilirlik faaliyetlerimize dahil ediyor, evsel dönüşümü başlatıyoruz. Böylece sadece şirketimizin değil, bireylerin de karbon ayak izini azaltmalarına destek oluyoruz. Bu yıl Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak ciddi bir adım daha attık. Sürdürülebilir geleceği inşa etmek için sorumluluk almaya devam edeceğiz.
“2023 yılında büyüme yolculuğumuza ivme kazandıracağız.”
2023 yılında büyüme yolculuğumuza ivme kazandıracağız. Ürettiğimiz teknolojiyi dünyanın dört bir yanına ulaştırarak ülke ekonomisine sunduğumuz katkının kapsamını genişletecek, ihracat odaklı büyüme modelimiz doğrultusunda stratejik hamlelere devam edeceğiz. Global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Daha az kaynak kullanımı ile daha çok üretime odaklanacak, 2050 net sıfır hedeflerimize doğru kararlılıkla yürüyeceğiz.
Sonuna yaklaştığımız dijital dönüşüm yolculuğumuzu tamamlayarak, sektöründe bu dönüşümü bitirmiş ilk şirket olma hedefimizi gerçekleştireceğiz. 20 bin kişilik büyük ailemizle yeni yılda yeni başarıları karşılamaya hazırız.
2022’nin öne çıkanları

Vestel, 24. kez elektrik-elektronik sektörü ihracat şampiyonu oldu
Vestel, 2,6 milyar dolarlık ihracat geliriyle elektrik-elektronik sektöründeki aralıksız ihracat şampiyonluğunu bu yıl da bozmadı. 24. kez sektörünün en çok ihracata imza atan şirketi olan Vestel, ülke genelinde yapılan ihracat sıralamasında ise 5. oldu. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Vestel'in genel sıralamadaki 5.’lik ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, sektör birinciliği ödülünü ise Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan aldı.
Vestel, Türkiye’nin en değerli beş markası arasında!
Küresel ölçekte teknoloji şirketi olma vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren Vestel, uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından gerçekleştirilen “Türkiye'nin En Değerli Markaları Araştırması”nda, geçen yıla göre yedi sıra birden yükselerek dördüncü en değerli marka oldu. İlk beşe girme başarısı gösteren Vestel’in değeri 720 milyon dolar olarak açıklandı.


Almanya’daki IFA fuarında Vestel rüzgârı esti
24 yıldır sektörünün ihracat şampiyonu Vestel, 2-6 Eylül 2022 tarihlerinde Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen, IFA Tüketici Elektroniği ve Beyaz Eşya fuarındaki 3 bin metrekarelik standında yeni ürünlerini tanıttı. 30’uncu kez fuardaki yerini alan Türkiye’nin teknoloji devi Vestel, tüm süreçlerinde sürdürülebilir yöntemler kullanarak ürettiği yenilikçi ürünlerini sergiledi.
Vestel “Evsel Dönüşüm”ü başlattı!
#GelecekSeninEvinde
Tüm üretim faaliyetlerini sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiren Vestel, sürdürülebilir bir dünya için adım atmak isteyen tüketicileri geri dönüşüm ekosisteminin içine dahil etmek için Evsel Dönüşüm projesini başlattı. Proje kapsamında, kullanılmayan elektronik ürünler Vestel yetkili servisleri tarafından evlerden ücretsiz teslim alınarak, geri dönüşüme kazandırılıyor. Elde edilen gelir ise doğal yaşamı koruma projelerinde kullanılmak üzere ilgili sivil toplum kuruluşlarına bağışlanıyor.

