Üniversite öğrencileri için sürdürülebilirlik eğitiminde yeni dönem
Geçtiğimiz Şubat ayında ilki gerçekleştirilen ve gençlerden yoğun ilgi gören Akıllı Hayat Akademisi “Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi”nin ikinci dönemi, Zorlu Holding’in ana partnerliğinde, imeceLAB’in yürütücülüğünde ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin akademik partnerliğinde hayata geçirildi. 22 Ekim’de başlayan ve 10 Aralık’a kadar sürecek program, gençlerin sürdürülebilirlik alanında birer değişim öncüsü olarak yetişmelerini ve bu alanın iletişimini yapabilmek üzere yetkinliklerini geliştirmeyi hedefliyor.
Zorlu Holding, Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda daha iyi bir gelecek için çalışırken, hayata geçirdiği radikal iş birlikleriyle etki alanını genişletmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda hayata geçirilen Akıllı Hayat Akademisi Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi’nin ikinci dönemi başladı. Program kapsamında gençlere; sürdürülebilirlik ve yaşam döngüsü, iklim, çeşitlilik ve kapsayıcılık, toplumsal cinsiyet eşitliği, etki, iletişim, hikâye anlatıcılığı gibi farklı başlıkların eğitim ve ilham sohbetleriyle desteklendiği bir birlikte öğrenme deneyimi sunuluyor. Sürecin gençlerdeki yansımaları, müfredatın gençlerde ne tür bakış açıları geliştirdiği ve tematik başlıklardaki öğrenimlerin onlarda ne izler bıraktığı da Akademi boyunca çeşitli içeriklere dönüşecek.
22 Ekim-10 Aralık 2022 arasında yenilenen müfredatıyla, ikinci kez üniversite öğrencisi gençlerle buluşan eğitim programı, gençlerin sürdürülebilirlik alanında birer değişim öncüsü olarak yetişmelerini ve bu alanın iletişimini yapabilmek üzere yetkinliklerini geliştirmeyi hedefliyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinden; daha iyi bir dünya için sürdürebilirliğe inanan, sürdürülebilirlik odaklı meseleleri kendine dert edinen ve bu konudaki bilgi birikimini artırmak isteyen üniversite öğrencilerinin başvurabildiği program, aktif katılım gerektiren çevrimiçi buluşmalar şeklinde gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin farklı yerlerinden akademiye seçilen, programa aktif katılan ve proje fikirleriyle alana dair deneyimlerin içerisinde olan 230 genç, eğitim programını başarıyla tamamladıklarını gösteren katılım belgesi almaya hak kazanacak.
Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Şahika Özcan Ortaç:
“Daha iyi bir geleceğin ancak gençlerin aktif katılımı ile inşa edilebileceğine inanıyoruz.”
Programla ilgili bilgi veren Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Şahika Özcan Ortaç, “Zorlu Holding olarak, her zaman gençlerin daha iyi bir geleceğe katkı sunmalarını nasıl destekleyebileceğimize odaklanıyoruz. Çünkü, daha iyi bir geleceğin ancak gençlerin aktif katılımı ile inşa edilebileceğine inanıyoruz. Bu yaklaşımla Şubat ayında ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi’ni başlattık. İlk dönemimizde programa Türkiye’nin farklı bölgelerinden yaklaşık 1000 öğrenci başvurdu. Gerek programın başvuru dönemi içerisinde, gerekse de eğitimlerde gençlerle buluştuğumuzda onların yoğun ilgisine tanıklık ettik. Bu ilgi, “sürdürülebilirlik” ile ilişkili meselelerde bulunduğumuz noktadan daha ileri gitmemiz için gençler tarafında oluşan beklentiye de işaret ediyor. Yeni programımızı da bu bilinçle, ilk programdan bu yana eksilmeyen bir motivasyonla ve zenginleştirilmiş bir müfredatla hayata geçiriyoruz. Çünkü, sürdürülebilirliği önceleyen kararları almak; gezegen ve toplum için gerekli aksiyonları taviz vermeden gösterebilmek, değişim öncülerinin sürdürülebilirlik okuryazarlıklarının yüksek olmasına bağlı,” dedi.
imeceLAB Direktörü Zeynep Çelik ise programa yönelik yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Akıllı Hayat Akademi’nin ilk dönemi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair gençlere güçlü içgörüler sunarken bu amaçlar arasında yer alan ‘Nitelikli Eğitim’ için de uygulama zemini oluşturdu. Gençlere sunduğumuz müfredat, ‘sürdürülebilirlik’ kelimesini alt başlıklarıyla kavrayabildikleri, ilişkili alanları uzmanların destekleriyle deneyimledikleri ve de bireysel düşünceleri üzerine komüniteleri ile birlikte etkileşim kurabildikleri bir alan açmıştı. Yeni dönemde bu perspektifi koruyarak zenginleştirdiğimiz müfredat ile gençlerin her alanda bir değişim öncüsü olmalarını ve kariyer seçimlerinde etki odaklı işleri önceliklendirmelerini hedefliyoruz.