PSM Atölye ile genç yetenekler sahnede
Zorlu PSM’nin tiyatroya yeni yetenekler kazandırmak hedefiyle hayata geçirdiği PSM Atölye’de “Dramatik Yazarlık”, “Tiyatro Yönetmenliği” ve “Tiyatro Yapımcılığı” başlıklı üç ayrı bölümden oluşan program ile genç yeteneklerin kültür-sanat sektörüne kazandırılması ve tecrübeli isimlerin genç yeteneklerle bir araya getirilmesiyle yeni nesil bir sektörel ağ oluşturulması amaçlanıyor.
Türkiye’nin kültür-sanat hayatına katkı sağlamayı kendine amaç edinen Zorlu PSM, tiyatroya yeni yetenekler kazandırmak, sektörün sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak, tiyatro külliyatının özgün içeriklerle zenginleşmesini sağlamak ve yüzde 100 Zorlu PSM prodüksiyonuyla yeni oyunlar çıkarmak hedefiyle PSM Atölye’yi hayata geçirdi. Tiyatro alanından ulusal ve uluslararası yazar, yönetmen ve yapımcıların eğitmen olarak yer aldığı, PSM Atölye’de yedi ay süren eğitim programına 18-30 yaş arasında gelecek vadeden 26 öğrenci kabul edildi.
Atölye programı ile, Zorlu PSM iş ağı ve prodüksiyon gücüyle, gençlerin kültür ve sanatın en önemli alanlarından biri olan tiyatroda, uzman kişilerin tecrübe ve bilgi birikiminden yararlanarak kendi yetenek ve kapasitelerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bir yetenek havuzu oluşturarak yeni nesil yazar, yapımcı ve yönetmenlerin yetişmesini amaçlayan program, tiyatronun sahne arkasına odaklanarak gençlerin yaratıcı tiyatro yapımlarını beraber üretmesini sağlayacak.
PSM Atölye, Türkiye’nin alanında öncü yönetmenleri, oyun yazarları ve yapımcılarının katılımıyla, “Dramatik Yazarlık”, “Tiyatro Yönetmenliği” ve “Tiyatro Yapımcılığı” olmak üzere üç farklı sınıftan oluşuyor. “Dramatik Yazarlık” derslerinde yazarın kendi serüveninden, oyunları nasıl hayal ettiğinden hareketle dramatik metin yazmak isteyen ya da ilgi duyan katılımcıların önündeki engeller, sorular, istekler tartışılıyor ve kısa bir oyun yazmak üzere çeşitli alıştırmalar yapılıyor. Yeni dünya düzeni beraberinde izleyici profilini, sanatın formlarını ve tüketim biçimini de değiştiriyor. Yapımcılık, her şeyden daha önem kazanıyor. Üstelik, daha yaratıcı bir meslek haline geliyor. “Tiyatro Yapımcılığı” derslerinde öğrenciler, ‘yaparken yaratmak’ konusuna bakarken, ayrıntıların ne kadar önemli bilgilerle dolu olduğunu deneyimliyor. Bilimsel araştırma ve sanatsal yaratıcılık gerektiren “Tiyatro Yönetmenliği” derslerinde ise, reji oluşturmanın incelikleri ve başarıya açılan kapıları anlatılıyor.
PSM prodüksiyonlarında yer alabilme fırsatı
PSM Atölye ile deneyim alışverişine imkân sağlanması, bu alandaki yetkinliklerin artırılması ve sahne profesyonellerine yönelik yeni bir yetenek ağının geliştirilmesi amaçlanıyor. Bir diğer büyük hedef ise, programın katılımcısı olan yeni yetenekleri PSM prodüksiyonlarında yer almaya teşvik etmek ve yüzde 100 PSM prodüksiyonuyla oyunlar sahneye koymak.
Zorlu PSM’nin ilk yetenek geliştirme programı olan PSM Atölye’de; senarist ve dramaturg Aylin Alıveren, çağdaş dansçı, tasarımcı, yürütücü yapımcı, sahne ve turne yöneticisi olarak çalışan Cem Görk, senarist Murat Mahmut Yazıcıoğlu, Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde akademisyen olarak görev yapan yazar Özlem Hemiş, yönetmen Serdar Biliş, yapımcı Zeynep Özbatur Atakan gibi sektörün deneyimli isimleri yer alırken, İngiliz yönetmen Blanche McIntyre ve İngiliz dramaturg Suzanne Bell gibi önemli uluslararası isimler de PSM Atölye’de eğitim veren isimler arasında bulunuyor.
PSM Atölye’den eğitim sonunda dopdolu bir program…
İşte PSM Atölye’nin özgün ve yaratıcı oyunları…
Dönerdi Dünya Bizsiz
Alman oyun yazarı Frank Wedekind’in 1890 yılında yazdığı “İlkbahar Uyanışı”ndan beş karakter; Tuna, Sude, Utku, Yaren ve Onur olarak “bugün-burada” bir partide buluşuyor. “Dönerdi Dünya Bizsiz” ergenlik dönemindeki gençlerin birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerinden bir kesit sunuyor.
Künye
Yazan: Aslı Ekici
Yöneten: Balım Kar
Proje Yapımcısı: Umut Rışvanlı
Işık Tasarım: Ayşe Sedef Ayter
Koreografi: Ekin Tunceli
Ses Tasarımı: Dilan Balkay
Yönetmen Yardımcısı: Semih Değirmenci
Oyuncular: Ekremcan Aslandağ, Lamia Ergun, Defne Kar, Görkem Örskıran, Ozan Varol
Teşekkürler: Billur Battal, Serdar Biliş, Özlem Hemiş, Lerzan Pamir
Taban
“Farklı kodlarla var olma mücadelesi veren bir dilenci ve bir işsiz. Onların alışılagelmedik etkileşiminden doğan bir yüzleşme. Tabanda rahata mı ermeli, yoksa diğerini basamak yapıp yükselmeli mi?”
Künye
Yazar: Efe Kılıç
Yönetmen: Ozan Bingöl
Yapımcı: Onur Kadıoğlu
Oyuncu: Abdullah Cersel, Sezer Arıçay
Dramaturg: G. Damla Varnalı
Dekor Tasarımcısı: Tuğçe Yıldırım
Yapım Asistanı: Pelin Akter
Yönetmen Asistanı: Melis Sevinç - İlayda Erdinç
Müzik: Barış Bingöl
Çöl Tozu
Pazara gitmiştim dün gibi, belki de dün. Bir üzüm istemiştim sadece. Bir ses yükseldi göklerden. “Üzüm yok. Artık her şey sadece kum, toz, taş, çöl tozu.”
Künye
Yazar: Burçak Buran
Yönetmen: Nazlı Güntürkün
Hareket Tasarım: Elif Mandan
Yapımcı: Ece Tabakoğlu
Oyuncu: Şimal Güven
Defne’nin Odası
Semiha ve Lora 6-7 Eylül olaylarında komşu olan iki kadındır. Olayın akşamında Lora Semiha’nın evinde saklanır, sonrasında da bebeği Daphne’yi Semiha’ya bırakıp Yunanistan’a kaçar. Daphne, Semiha’nın kızı olduğunda adı Defne olur. Bugün üzerine yıllar geçtikten sonra Lora Semiha’ları ziyarete gelir. Geldiğinde Semiha ona kalması için Defne’nin odasını ayarlar. Bu odadaki eşyaların kişisel tarihleri ile olan ilişkisi Semiha ve Lora’nın travmaları ile yüzleşmelerine sebebiyet verir.
Künye
Yazar: Bilge Varol
Yönetmen: Eda Oğuz
Yapımcı: Mert Algın
Koreograf: Gafur Rakıcı
Oyuncular: Kardelen Ezgi Yıldız, Zeynep Sönmez
Bir Hücre Mahkumunun Son Dünü
Preparatımızı mikroskobumuza yerleştiriyoruz. Gözlerimizi okülere koyuyor ve yaklaştırmaya başlıyoruz. Yaklaşıyoruz, yaklaşıyoruz ve yaklaşıyoruz... Sonunda onunla karşılaşıyoruz: Bir amip. Lam ve lamelin arasına sıkışmış bir yaşam. Biz ona bakıyoruz, o bize. O anlatıyor, biz dinliyoruz...
Künye
Yazar: Selin Cankı Ceylan
Yönetmen: Ozan Bingöl
Yapımcı: Orkuncan İzan
Oyuncu: Cihan Durmaz
Dekor-Kostüm Tasarım: Cemre Bulak
Müzik: Barış Bingöl
Işık Tasarım: İlayda Erdinç
Video Art: Cem Çelik
Reji Asistanları: Melis Sevinç, İlayda Erdinç
Canlı Orkestra: Barış Bingöl (Elektro Gitar/E-bow/Vokal/Shaker), Cem Çelik (Akustik Gitar/Shaker), Efe Bezmez (Bateri), Deniz Ertuğrul (Klavye/Saksofon), Sergen Kahraman Çotak (Bas Gitar)
Sen Öldükten Sonra Sesimi Kaybettim
“Hoş geldin.” dedi anne. “İşte yuvan.” dedi baba. “Ev üzerime yıkılıyor içinde siz varken.” dedi çocuk.
Künye
Yapımcı: Elif Avşar
Yönetmen: Emre Arslanbek
Yazar: Asya Yiğit
Oyuncular: Alper Çankaya, Selin Köseoğlu
Dekor-KostümTasarım: Hilal Polat
Dekor-Kostüm Tasarım Asistanı: Riyana Turfanova
Işık Tasarım: İlayda Erdinç
Müzik: Onat Utku Selçuk
Ceviz Ağacı
Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü. İşte böyle bir zamanda oyunculuk mezunu olan iki arkadaş Arif ve Ferdi Eskişehir’den İstanbul’a göçerler. Kira bedellerini karşılayabilmek ve geçim derdini aşabilmek için hayallerinin çok uzağında ek işler yaparak geçinirler. Mesleğini bir noktada unutma noktasına gelen Ferdi “Bir şey yapalım!” raddesine gelir. Kendi yazdığı sokak tiyatrosu oyununu oynar.
Künye
Yazan: Özden Selim Karadana
Yöneten: Turgay Korkmaz
Oyuncular: Oğuzhan Aksu-Adil İrfanoğlu
Müzik: Şant Esmer
Asistan: Ezo Şara Uray
Kostüm-Dekor Tasarım: Eylem Selin Güldiken
Yapımcı: Dila Yağcı
Atın Ölümü
Orta Doğu’nun dört bir yanından Türkiye’ye göç. Türkiye’den Batı’nın dört bir yanına göç. Göçler altında ezilen her şey ve yorulduğu için vurulan Ahal Teke. “Göğüs. İman tahtası. Bağır. İstavroz kemiği. Bağıramıyorum… Gitmek istemediğimi söyleyemiyorum. Orada her şey daha güzel. Orası neresi? Orta Doğu olmayan herhangi bir yer.” Evliliğin ve yurt dışına taşınmanın arifesinde olan nişanlı çift Aybike ve Ramazan, İstanbul’daki evlerini kapatmak üzere toparlanmaktadırlar. Ancak Aybike’nin fikirleri hâlâ kesinleşmemiştir. Ülkesi tarafından kendisinin bile ücrasında yaşamak zorunda bırakılan insanların ülkelerine tutunma çabaları üzerine bir oyun. “Kavgası olmayanın umudu olmaz. Burada yaşamak kendi haliyle bir kavga.”
Künye
Yönetmen: Nazlı Güntürkün
Yazar: Nureddin Erdoğan
Yapımcılar: Berkant Tuncan, Buğra Akkemik
Dekor Tasarımı: Anıl Özgür
Oyuncular: Melike Tekin, Batuhan Gelener
Can Suyu
İlk gençliğinde Anadolu’daki evinden Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan Alis, ilerleyen yıllarda ailesiyle birlikte İstanbul’a döner. Sıla hasreti çeken Alis, imkân bulduğu zamanlarda Anadolu’daki köyüne ziyaretler gerçekleştirmektedir. Son ziyaretinde ise doğduğu topraklarda son nefesini verecektir. Cenazesini almak üzere köye gelen torunları Şahin ve Karin ise Alis’in nereye gömüleceğine dair anlaşmazlık yaşarken, ülkeleri ve büyükanneleriyle kurdukları ilişki üzerine bir muhasebe içerisine girerler. “Onu götürüp İstanbul’a gömeceksin sonra sen nerede olacaksın? Baban nerede olacak? Viyana’da mı? Paris’te mi? Ben nerede olacağım? Sürekli onun mezarında mı? Bizim dediğin yer neresi?”
Künye
Yönetmen: Elif Mandan
Yazar: Nureddin Erdoğan
Yapımcılar: Berkant Tuncan, Buğra Akkemik
Dekor Tasarımı: Anıl Özgür
Işık Tasarımı: Çoşkun Çağlar Dere, Tolga Erdoğan
Oyuncular: Ahmet Buğra Karakoyun, İldeniz Emre Fığlalı
Küçük Bir Rica
Sınırların kaybolduğu bir dünyada sınırlarını çizmeye çalışan editör yardımcısı genç bir kadın ve ona ait saksıda bir sardunya. Bir de küçük bir ricası var. Masasını değiştirmek istemiyor. Anlaştık mı? Teşekkürler…
Künye
Yazan-Yöneten: Turgay Korkmaz
Oyuncu: Dila Yağcı
Yapımcı: Erkan Akbulut
Asistan: Ezo Şara Uray
Kostüm-Dekor-Tasarım: Eylem Selin Güldiken