Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik
Genel Müdür Yardımcısı Şahika Özcan Ortaç
“Küresel meseleleri ancak birlikte hareket edersek çözebiliriz. ‘Nereye Kadar?’ farkındalık kampanyamızda bunun önemini anlatıyoruz.”
Zorlu Holding, Akıllı Hayat 2030 stratejileri çerçevesinde sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerinde öncü bir rol üstlenmeye devam ediyor. Holding, sürdürülebilirlik kavramını bütünsel bir anlayışla ele alarak, bu alandaki çalışmalarında Grup içi ve dışında senkronize bir yaklaşımla ilerliyor.
Sürdürülebilirlik faaliyetleri, toplumun genelinde farkındalık yaratan sosyal projelerle de destekleniyor. Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Şahika Özcan Ortaç, bu noktada, “sorumlu yatırım holdingi” anlayışlarına vurgu yapıyor. Bu tanım ve beraberinde getirdiği sosyal sorumluluk yaklaşımı, Holding’in tüm iş süreçlerine rehberlik ediyor.
Zorlu Holding son olarak bir farkındalık kampanyasına daha imza attı: “Nereye Kadar?” Kampanyada çıkış noktalarının, “küresel sorunların tek başına birey, devlet, kurum ya da kuruluşların çözemeyeceği kadar karmaşık olduğu” düşüncesi olduğunu ifade eden Şahika Özcan Ortaç, çözüm için birlikte hareket etmenin önemine inandıklarını söylüyor. Kampanya ile, küresel ısınma, çölleşme, kuraklık, sosyal eşitsizlik gibi ciddi tehditler altındaki dünyayı gelecekte daha iyi bir gezegen yapmak için tüm insanlığa çağrı yapılıyor. “Nereye Kadar?”ın nasıl doğduğunu, kampanya çerçevesinde ne gibi çalışmalara imza atıldığını ve kampanyanın hedeflerini Şahika Özcan Ortaç’tan dinledik…
Zorlu Holding, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını çok katmanlı olarak farklı platformlarda sürdürüyor. Bu konuda, fark yaratan ve özgün projeler geliştirmektesiniz. Gerek konferanslar ve paneller gerekse kamuoyunda farkındalık yaratacak dijital projelerle etkin bir iletişim süreci yönetiyorsunuz. Son olarak, “Nereye Kadar?” diye sorarak, iklim kriziyle ilgili farkındalık çalışmalarını ileri boyuta taşıyacak bir kampanya başlattınız. Zorlu Holding olarak sürdürülebilirlik odaklı, çok katmanlı bu çalışmalarınızın arka planından söz eder misiniz? Burada Zorlu Holding’in rolünü nasıl görüyorsunuz?
Zorlu Holding olarak, geçen yılın ilk yarısında Akıllı Hayat 2030 stratejimizi güncelledik ve Mayıs ayında iç ve dış paydaşlarımızla paylaştık. Yenilenen stratejimizle birlikte “sorumlu yatırım holdingi” anlayışıyla; Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) alanlarında değer yaratacak hedefler belirledik. Bu hedefleri Grup şirketlerimizin de sahiplendiği ve ihtiyaçları özelinde yönettiği bir dönemi başlattık. Holding’in burada, “sorumlu yatırım holdingi” olarak, Grup şirketlerimizin sürdürülebilirlik odağında hizalanmasında kritik bir rolü bulunuyor. “Süreçlerimizi konsolide ve tamamlayıcı şekilde yönetmek adına bir misyonumuz var.” diyebilirim.
Sürdürülebilirlik kavramına, 360 derece bütünleşik yaklaşıyoruz; aksiyonlarımız sadece faaliyetler ve yatırımlarla sınırlı kalmıyor. Sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturmaktan, Grup içi ve dışında sürdürülebilirlik odaklı projelere ve iş birliklerine uzanan birçok konuda, Grup şirketlerimiz ve tüm Zorlu Grubu çalışanlarının bu değişim ve dönüşümün bir parçası olması amacıyla çalışıyoruz. Konunun içselleştirilmesi ve kapsayıcı bir tutumla ele alınması adına sürdürülebilirlik koordinatörlerimizin liderliğinde, Akıllı Hayat Mimarları adını verdiğimiz arkadaşlarımız öncülüğünde ilerliyoruz.
Üç yıldır Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile, Akıllı Hayat Akademisi başlığı altında sürdürülebilirlik odağında çeşitli eğitim fırsatları sunuyoruz. Bu kapsamda, Zorlu Grubu çalışanları; iklim krizi, döngüsel ekonomi, girişimcilik ve inovasyon, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi konuları içeren “Sürdürülebilirlik 101 Eğitimi” alıyorlar. Akıllı Hayat Akademisi kapsamında, Zorlu Holding olarak ana partnerliğimizde, imeceLAB’in yürütücülüğünde, BÜYEM’in ve SDSN Türkiye’nin akademik partnerliğinde hayata geçen “Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi” ile de üniversite öğrencisi gençlerle sürdürülebilirlik odağında çevrim içi eğitim ve etkinlikler düzenledik.
Bununla birlikte, kurum içi girişimcilik kurumsal gönüllülük, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi pek çok alanda iletişim çalışmalarını, Grup şirketlerimizden ilgili ekiplerin desteğiyle birlikte yürütüyoruz. Bunun yanı sıra sürdürülebilirlik çatısı altında farklı temalarda Akıllı Hayat Buluşmaları gerçekleştiriyoruz. İçeride hedeflerimize paralel olarak yürüttüğümüz hizalanma çalışmalarında belirli bir olgunluğa ulaşmamıza paralel, dış paydaşlarımıza yönelik farkındalık çalışmalarına başladık. Bu kapsamda, Akıllı Hayat 2030 Blog’da içerikler üretiyor ve kaynak paylaşımı yapıyoruz.
Sürdürülebilirlik odaklı etkinlik ve zirvelerde ise kurum liderlerimiz sözcülük üstleniyor. Dünya Çevre Günü, Dünya Kadınlar Günü ve daha birçok sürdürülebilirlik odaklı özel günlerde etkinlikler düzenliyor ya da farklı etkinliklerin paydaşı, destekleyicisi olarak katkıda bulunuyoruz. Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ile gerçekleştirilen Sorunlara Çözümler Buluşması’nın Zorlu Holding olarak 2019 yılından bu yana destekçisi olduğumuz gibi, bu ve buna benzer sürdürülebilirlik odaklı içeriklere sahip farklı etkinleri de destekliyoruz. Kısa filmler ve podcast serileri gibi farklı iletişim çalışmalarıyla bu konudaki farkındalığın artmasına öncülük ediyoruz.
Bu çalışmalarımızın devamı ve ayrılmaz bir parçası olarak “Nereye Kadar?” farkındalık kampanyamızı başlattık. Küresel ısınma, çölleşme, kuraklık, iklim krizi, doğal kaynakların hızla tüketilmesi ve eşitsizlikler başta olmak üzere birçok küresel meselenin ancak birlikte hareket edersek üstesinden gelebileceğimiz mesajını vurgulayarak farkındalık yaratmaya odaklandık.
Sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturmaktan, Grup içi ve dışında sürdürülebilirlik odaklı projelere ve iş birliklerine uzanan birçok konuda, Grup şirketlerimiz ve tüm Zorlu Grubu çalışanlarının bu değişim ve dönüşümün bir parçası olması amacıyla çalışıyoruz.
“Nereye Kadar?” farkındalık kampanyası kapsamında neler yapılıyor? Bize biraz kampanyanın içeriğinden bahsedebilir misiniz? Kampanya hangi platformlardan ve hangi mesajlarla topluma ulaşacak?
Kampanya için çıkış noktamız, daha önce de ifade ettiğim gibi, ancak birlikte olduğumuzda daha iyi bir geleceğimiz olabileceğiydi. Çünkü biz küresel sorunların tek başına bireyler, devlet, kurum ya da kuruluşların çözemeyeceği kadar karmaşık ve çok boyutlu olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, birlikte daha çok düşünmeye ve öğrenmeye ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla hayata geçirdiğimiz “Nereye Kadar?” farkındalık kampanyası kapsamında öncelikle bir film yayınladık.
#BirlikteysekBirGeleceğimizVar çağrısı yaparak hazırladığımız bu filmde; küresel, ısınma, çölleşme ve kuraklık tehdidinin arttığı, doğal kaynakların hızla tükendiği, dünya nüfusu hızla artarken eşitsizliğin azalmadığı, gençlerin daha iyi bir gelecek hayallerini sürekli erteledikleri bir dünya fotoğrafını ortaya koyuyoruz ve “Nereye Kadar?” diye soruyoruz. Aslında bu bir soru değil, bir çağrı. Çünkü hepsine “dur” demenin, dünyamızı geri kazanmanın ve bütün eşitsizlikleri aşmanın bizim elimizde olduğu misyonuyla çalışıyoruz. Eğer birlikte olur ve gücümüzü dünya için iyi olana yönelik birleştirirsek daha iyi bir geleceği inşa edebiliriz.
Reklam filmimizde anlattığımız bu ana fikir etrafında şekillenen; outdoor çalışmaları, sosyal medya paylaşımları ve dijital mecralardaki banner’lar, konvansiyonel ve dijital kanallar için üreteceğimiz içerik ve sunacağımız yayınlar başta olmak üzere, bütünleşik iletişim kampanyaları tasarlıyoruz.
Bununla birlikte, bu süreçte en önemli iletişim çalışmalarımızdan biri de Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz, Gazeteci Mirgün Cabas moderatörlüğünde gerçekleştirdiğimiz “Nereye Kadar?” adlı podcast serisi. Alanında uzman konukların ağırlandığı programda küresel ısınma, iklim krizi, sosyal eşitsizlikler, kaynakların yetersizliği, çölleşme, kuraklık gibi sürdürülebilirlik odaklı birçok konuyu ele alıyoruz.
Yayınlarımız her perşembe, Vestel PSM Radyo ve Akıllı Hayat 2020 Spotify kanalından dinlenebiliyor. Podcast serisinde alanında uzman isimlerle gezegenimizi tehdit eden sorunlar ve çözüm önerileri üzerine bugüne kadar birçok konuyu ele aldık. Akıllı Hayat 2030 stratejimizi birlikte çalıştığımız değerli iş ortağımız, S360’ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Kerem Okumuş ile “Sürdürülebilirlik ve Etki”, Konda Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Zorlu Enerji ve Vestel Yönetim Kurulu Üyemiz olan Bekir Ağırdır ve İklim Haber Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru ile “İklim Okuryazarlığı”, Goodtrust.org Kurucu ve Kışkırtıcısı Dr. Uygar Özesmi ve İklim Aktivisti Selin Gören ile “Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi”, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Akgün İlhan ile “Türkiye'nin Su Geleceği ve Kuraklık Riski” ve “Akademisyen ve Sosyal Girişimci Itır Erhart ile “Radikal İş Birlikleri” bunlardan sadece birkaçıydı.
Ayrıca bu 9 bölümlük podcast serimize paralel olarak Akıllı Hayat 2030 Blogu’nda da sürdürülebilirlik odaklı içerikleri, bu konuda desteklediğimiz, hayata geçirdiğimiz projeler ve etkinlikleri de paylaşmayı sürdürüyoruz. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik raporumuzda da birlikte çalıştığımız, sosyolojiden psikolojiye, edebiyattan felsefeye kadar birçok konuyu çizimleriyle harmanlayan karikatürist Eren Boz ile bu konuda da çalışmaya başlayacağız. Kendisi 2020 yılı sürdürülebilirlik raporumuzda da küresel iklim krizi konusunda farkındalık yaratan dikkat çekici çizimlere imza atmıştı.