“Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi” tamamlandı
Zorlu Holding’in, “Akıllı Hayat Akademisi” sürdürülebilirlik eğitimleri, tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl ilki şubat ayında gerçekleştirilen ve uzman eğitmenlerin yer aldığı programa, gençlerin ilgisi yine yoğun oldu. Türkiye’nin farklı şehirlerinden 975 üniversite öğrencisinin başvurduğu ve 150 üniversite öğrencisinin seçildiği eğitim programı, KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın katıldığı mezuniyet buluşmasıyla sona erdi.
Akıllı Hayat 2030 stratejisi doğrultusunda daha iyi bir gelecek için çalışmaya devam eden Zorlu Holding, Akıllı Hayat Akademisi çatısı altında yürütülen eğitimler aracılığıyla gençleri yeni bir geleceğe hazırlıyor. Holding’in bu kapsamda ana partnerliğini üstlendiği “Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi” programı 5 Şubat’ta başladı. Zorlu Holding’in kurucu ortağı olduğu imece’nin açık inovasyon laboratuvarı imeceLAB öncülüğünde, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM), Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) ve S360’ın partnerliğinde hayata geçirilen programa, gençler büyük ilgi gösterdi.
Programa kabul edilen 150 üniversite öğrencisi, “Sistem Düşüncesi”, “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Sosyal Etki”, “Su Krizi”, “Belirsizlikte Yön Bulma”, “Sürdürülebilir Liderlik”, “Tasarım Odaklı Düşünce” ve “Hikâye Anlatıcılığı” gibi çeşitli konu başlıklarında eğitimler aldı. Öğrenciler, sohbet ve atölye çalışmalarında ise eğitimlerde edindikleri bilgilere ilişkin çeşitli pratikler yaptı.
Eğitimde neler konuşuldu?
Üç hafta süren programda, alanında uzman, birbirinden değerli konuklar ağırlandı. Öğrenciler, sürdürülebilirlik ekseninde pek çok konuda bilgi sahibi olma fırsatı yakaladı. İşte, eğitimcilerin paylaşımlarından öne çıkan başlıklar…
“Ekonomik büyüme tek başına olduğunda çevrenin korunmasını ihmal ediyoruz, gelişimi arkada bırakıyoruz, gelir adaletsizliği doğuyor. Çözüm, sürdürülebilir kalkınma.”
Dr. Tamer Atabarut
Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ve UN SDSN Türkiye Direktörü
“Kapsayıcı kurum kültürü, kurumdaki tüm sosyal grupların karar verme yetkilerinin olmasıyla mümkün. Diyaloğun dışında bıraktığımız gruplara haklarını veren yeni bir ekonomik sisteme ihtiyacımız var.”
Dr. Duygu Salman Öztürk
Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü
“Pozitif ayrımcılık, sırf kota doldurmak için bir cinsiyeti iş pozisyonuna atamak değildir. Bir sonuç mekanizması değil, bir süreç mekanizmasıdır.”
Ebru Nihan Celkan
Yazar
“B Corp şirketlerin, iş dünyasının gücünü iyilik için kullanmak hedefiyle yola çıkan şirketler olduğunu söyleyebiliriz.”
Irmak Büyükutku
S360
“Dokunduğumuz kitlelerde neyi değiştirdiğimizi anlamamız, bir sosyal girişimin sosyal olduğunu ispat edebilmesi için gerekli değişimi yaratabildiğini gösteriyor.”
Seza Eraydın
S360
“İklim değişikliği herkes tarafından eşit yaşanmayacak. Kimi bölgeler daha çok etkisini hissedebilir. Bunun neticesinde göçler ve iklim mültecileri ortaya çıkacak. Bu ciddi bir risk oluşturuyor.”
Prof. Dr. Zafer Yenal
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü
“Temiz görülen gelişmiş ülkelerin, ülkelerinde tüketilen ürünlerinin üretimiyle ilgili kirli sanayiyi başka coğrafyalara gönderdiğini, gelişmekte olan bir ülkeye taşıdığını görüyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı, bu ticaretle gelen karbon kaçaklarını önlemeyi ve maliyeti başkasına yüklememeyi hedefliyor.”
Prof. Dr. Begüm Özkaynak
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü
“Birbiriyle anlamlı bir ilişkiler bütünü oluşturan parçaların toplamı, sistemdir.”
Prof. Dr. Yaman Barlas
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü
“Sürdürülebilirlik meselelerini çözebilmek için sistemsel yaklaşıma ihtiyaç var çünkü meseleler dinamik, karmaşık ve iç içe geçmiş durumdalar. İki veya daha çok şeyin birlikte nasıl var olduklarına dair etkileşim ve ilişki, sistem düşüncesindeki belirleyicidir.”
Eren Öztürk
S360
“Yoksul ailelerin kadınları ve kız çocukları, su kıtlığı ve kirliliğinden daha fazla etkileniyor. Sadece kırılgan grupların değil, gelecek nesillerin de suya erişim hakkını ellerinden alıyoruz.”
Akgün İlhan
Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü
“Kendimize dair hayal ettiğimiz şeyi hayata geçirme yolculuğu, öngörmekten ziyade esnek olmakla ilgilidir.”
Ecmel Ayral
Unlearn Academy
“Liderlik, zorluklar karşısında kolektif faydayı gözeterek çözüm yaratabilme gücü, bir gelişim yolculuğudur.”
Dr. Behice Ertenü
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü
“Hikâye anlatıcılığı, zihinde resim çizme sanatıdır. İmgeleri gösterebildiğimizde, duygulara dokunduğumuzda ve etkileşim yarattığımızda anlatıcılığımız daha etkili olmaya başlıyor.”
Eda Bayraktar
Storytelling Academy
“Günlük hayatımızda kendi sorunlarımızla baş ederken de, toplumsal sorunlara çözüm getirirken de uygulayacağımız yöntemler etki odaklı, iş birliğine dayalı, deneysel ve iyimser olmalıdır.”
Zeynep Çelik
imece
Gençlerin mezuniyet buluşmasına
Bekir Ağırdır konuk oldu
“Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi”, Gazete Oksijen Yazarı Elif Ergu’nun moderatörlüğünde yapılan, KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır sohbeti ile sona erdi.
Sürdürülebilir Bir Gelecek Eğitimi programı, Gazete Oksijen Yazarı Elif Ergu ve KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın da yer aldığı mezuniyet buluşmasıyla tamamlandı. Elif Ergu, Bekir Ağırdır’a sorularını yöneltmeden önce, 2021 yılında Zorlu Holding ev sahipliğinde düzenlenen “imece summit: Geleceğe Etki Zirvesi” etkinliğinin ardından, gençlerin kurumlardan dönüşüm ve beklentilerini içeren “Gençlerin Gözünden Dönüşüm Çağrısı” başlıklı manifestosunu hatırlattı.
Manifestoyu değerlendiren Ergu, “Manifestolarını okuduğumda içimde daha çok umut yeşerdi. Gençlerin inanılmaz bir duyarlılıkları var. Bunun için birlikte hareket etmeyi mümkün kılmak gerekiyor. Bu manifestoda hoşuma giden şey o oldu. Gençler de bir araya gelmekten bahsediyorlar. Aktif yurttaşlıktan bahsediyorlar. Toplumsal cinsiyet eşitliğine, sürdürülebilirlik ve çevreye dair vurgu da var. Dönüşüm bunlarla gelecek. Eğer biz bunlarda toplumsal dönüşümü sağlayabilirsek, kadınları işin içine katarsak, beklediğimiz dönüşüme doğru adım atabiliriz” dedi.
“Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çok ciddi bir değişim var”
Konuşmasında toplumsal cinsiyet eşitliği, Türkiye’de ev yaşamının değişimi, gençlerin yurt dışına göçü, siyaset kültürü ve aktörlerinin değişim hızı, çevre ve ekoloji temelli aktivist hareketler gibi konuları değerlendiren Bekir Ağırdır, “Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda özellikle kadın hareketini es geçmeyelim. 90’lardan bu tarafa diğer tüm hareketlerden farklı olarak kadın hareketinde, kararlı ve bir arada bir duruş var. Kadın hareketinde sivil toplumun da çok büyük etkisi var elbette. Ama sonuç olarak Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çok ciddi bir değişim var. Benim tezim; insanlık 50 sene sonra kadınların egemenliğine, kadınların iktidardaki ağırlığının arttığı bir döneme girecek, çünkü başka çaremiz de yok” şeklinde konuştu.
“Geleceği gençler, kadınlar ve yeşil kuşak kurtaracak”
30 yaş altındaki kuşaktaki gayret ve farkındalığın problemlerin çözümü için çok önemli olduğunu vurgulayan Ağırdır, “Kendini gerçekleştirmek, başarmak, mutlu olmayı birey olarak yapmak yetmiyor, yeni modeller ile bu problemlere karşı neler yapabileceğimizi ele almak gerekiyor. Dünya bu yoksulluğu, gelir dağılımındaki adaletsizliği taşıyamaz. Ülkenin ve dünyanın sorunları ile uğraşmadan bu dünyada huzur ve mutluluk yok. Bütün bu olumsuz tablo içinde en umut veren taraf, bütün bu problemlerin çözümü için gençlerin, bizim kuşağımızdan çok daha kapsamlı, arzulu, gayretli ve umutlu olması. Doğa için çabalayan bir gençlik var. Ülkenin geleceği için beni en çok umutlandıran da bu. Geleceği gençler, kadınlar ve yeşil hareket kurtaracak” dedi.
“Bu ülkenin de, insanlığın da, yerkürenin de geleceğine güvenin” mesajı veren Ağırdır, “O gelecek için de sizlerin emeği, aklı, yüreği olmadan sadece benim kuşağımın yapacaklarının yeterli olmadığı gerçeğini de görün ve harekete geçin. Önce iyi işler yapın, beden, akıl ve yüreğinizi birlikte çalıştırın. Eğitim ihtiyacı olan bir bireyi, sokaktaki hayvanları, yardıma ihtiyacı olanları unutmayın” diye konuştu.