Sorunlara Çözümler Buluşması’nda
“Karasal Yaşam” başlığı ele alındı
Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğü Sorunlara Çözümler Buluşması’nda, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan “Karasal Yaşam” başlığı ele alındı.
Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğü Sorunlara Çözümler Buluşması 21 Eylül Salı günü gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 15. maddesi olan “Karasal Yaşam” başlığının ele alındığı buluşmada sektörden önemli isimler bir araya geldi.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen Sorunlara Çözümler Buluşması’nın moderatörlüğünü UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portfolyo Yöneticisi Nuri Özbağdatlı üstlendi. Panelde, B-PREG Kurucu Ortağı ve Döngü Kooperatifi Kurucu Ortağı Dr. Burcu Karaca Uğural, Doğa Koruma Merkezi Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı ve Anadolu Meraları Genel Koordinatörü Yasemin Kireç konuşmacı olarak yer aldı.
“Geri dönüşün sürdürülebilirliğin ötesinde onarım ile mümkün olduğu bir dönemdeyiz!”
Onarıcı tarım pratiğinin Türkiye’de uygulanmasını ve yaygınlaşmasını sağlamak üzere çalışan Anadolu Meraları’nın Genel Koordinatörü Yasemin Kireç, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Yeşil Devrim’in başlamasıyla uygulanan tarım pratikleri toprağı bozan, yok eden pratikler. Toprak çok bereketli bir ekosistem. Biz, son 70 yıl gibi bir zaman içerisinde toprağı çok hızlı bir şekilde bozmuş durumdayız. Geri dönüşün sürdürülebilirliğin ötesinde onarım ile mümkün olduğu bir dönemdeyiz. Toprağı çölleşmiş halinden tekrar ekosisteme dönüştürmek için çok hızlı bir şekilde onarıcı tarıma geçiş yapılması gerekiyor. Sadece üreticinin toprağı onarması değil, tüketicinin üreticiye dönüşmesi ve bunun kitlesel bir harekete dönüşmesi gerekiyor.” sözleriyle onarıcı tarımın önemini vurguladı.
Keteni merkeze alarak kurdukları protorip ile köylüleri ekonomik olarak desteklemenin yanı sıra bilinçlendirme çalışmaları da yapan Döngü Kooperatifi’nden Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Derece ise konuşmasında ekoloji ve ekonomiyi buluşturmanın öneminin altını çizdi. Derece, “Kırsalda para kazandırmayı hedefleyerek diğer bilinci oluşturabiliyorsunuz. 3’üncü yılın sonunda köylü pestisit atmadan, hiç sulama yapmadan, önemli bir toprak işleme yapmadan ciddi bir üretim yapıldığını gördü ve neden olmasın demeye başladı. Köylünün hem ekonomik olarak desteklendiği hem de bilinçlendiği bir ortam oluşturuyoruz.” şeklinde konuştu.
Doğa Koruma Merkezi Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı ise “Kapsayıcı, katılımcı, yerel girişimler çok önemli. Yöre insanlarını dahil ederek onların bilgileri, öncelikleri ve ihtiyaçları ile diğer bir takım prensipleri birleştirmeliyiz. Doğa temelli çözümler, doğal ekosistemlerin bize sunduğu birçok faydalar, hizmetler var. Biz onların çok farkında olmadığımız için kolaylıkla ortadan kaldırabiliyoruz. Ancak tarım yapıyorsak, yanı başımızda bir bozkır, mera veya orman varsa, pestisit kullanımımız çok daha az oluyor. Etrafımızdaki doğal alanların bize sağladığı faydalara bakmak ve onları maksimize etmek, yerel döngüye ekleyeceğimiz güzel bir artı olur.” sözleriyle iş birliği içinde hareket etmenin önemini vurguladı.