“Parlak Bi’Fikir”in ikinci döngüsünde yatırım alan girişimler belli oldu
Zorlu Holding’in Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında geliştirdiği ve çalışanların parlak fikirlerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayan girişimcilik programı Parlak Bi’Fikir’in ikinci döngüsünde yatırım alan girişimler belli oldu. Dinamik ve yenilikçi kurum kültürünü pekiştiren program kapsamında “Be Right Back”, “Geliverio” ve “Ne Ekersen” girişimleri yatırım alırken, Selffix’in girişimcilik yolculuğuna Vestel’de iç proje olarak devam etmesine karar verildi. Girişimler çalışmalarına Zorlu Holding’in %25 ortaklığıyla bağımsız birer start-up olarak devam edecek.
Bu ortaklık kapsamında girişimler hukuktan muhasebeye, insan kaynaklarından iletişime kadar birçok destek alacak. İki aşamalı olarak gerçekleşmesi planlanan yatırımın ilk aşamasında her girişime 500.000 TL yatırım yapılacak.
İkinci döngüye 720 fikir başvurusu yapıldı
Parlak Bi’Fikir’in ikinci döngüsüne tam 720 fikir ile başvuru yapıldı. İkinci döngünün finalinde Zorlu Grubu’nun hissedar temsilcileri, üst yönetimi, S360 CEO’su Kerem Okumuş ile Tiko CEO’su ve Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra’nın katılımıyla oluşan jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucu yatırım görüşmesi yapmaya hak kazanan takımlar seçilmişti.
Vestel Ventures ile yapılan yatırım görüşmeleri neticesinde yatırım alan ve iç proje olarak devam eden takımlar da belirlendi. Değerlendirme sonucunda seçilen takımlar, bootcamp ve bireysel dönüşüm atölyeleriyle online çalışmalar yaptı. Bu süreçte 112 buluşma gerçekleştirildi. Parlak Bi’ Fikir’in birinci döngüsüne katılan ve Zorlu Grubu’nun inovasyon kültürü dönüşümünde önemli bir rol üstlenen İnovasyon Elçileri ise seçilen takımlarla tecrübelerini paylaştı.
İnovasyon ve teknoloji odaklı çözümler üretmenin gücüne inanıyoruz
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, “Dünya ve Türkiye’nin türlü meselelerle yüzleştiği bir dönemde, etki gücü yüksek bir grup olarak biz inovasyon ve teknoloji odaklı çözümler üretmenin gücüne inanıyoruz. Sorumlu yatırım holdingi olma yolunda sürdürülebilirlik hedeflerimizle hareket ederken, radikal dönüşümlere ayak uyduran çevik, dinamik bir yönetim anlayışı ve yılmazlık ilkesiyle hareket ediyoruz. Her yeni güne 33 bini aşkın bir aile olarak başlıyoruz. Bu ailenin her ferdinin de yeni dünyanın ihtiyaçlarına yanıt verme, çözüm ortağı olma isteği, yaratıcılığını ve girişimci ruhunu güçlendiren bir çalışma ortamında etki gücünün farkındalığıyla hareket etme sorumluluğu ve arzusu da var. Bu gerçeklerden yola çıkarak ortak akıldan, kolektif çalışma prensiplerinden beslenen, esneklik ve çeviklik ilkeleriyle uyum kapasitesi yüksek bir kurum kültürünü güçlendirmek adına zemin açmaya devam edeceğiz. Yatırım yaptığımız kurumumuzdan çıkan yeni girişimler, direkt sektörlerimizle ilintili de olmayabiliyor. Bunu da grubumuz adına yeni iş alanlarını tecrübe etmemizi kolaylaştıran, aynı zamanda toplumsal ve çevresel sorunlara yanıt veren etki yatırımcılığı bakış açısıyla da değerlendiriyoruz. Yatırım portföyümüz de her geçen gün bu yaklaşıma paralel gelişiyor.” sözleriyle Zorlu Holding’in girişimlere ve yenilikçi fikirlere verdiği önemi dile getirdi.
Yatırım kazanan ‘’Parlak Fikirler’’
Be Right Back (BRB)
Onur Can Kılıç, Pelin Kumcular ve Yarkın Yetkin
Be Right Back, yeterli donanıma sahip olmayan oyuncuların yüksek performans ve kapasite gerektiren oyunları internet üzerinden oynamasına imkân veren bir proje. Girişim, aynı zamanda güçlü bilgisayara sahip kişilerin donanımlarını başkalarına kiralayarak gelir elde edebilmelerini sağlamayı da amaçlıyor.
Geliverio
Adnan İnce ve Ulaş Çavuş
Geliverio, işletmelere dinamik fiyatlama ile en uygun kargo alternatiflerini sunarken kargo şirketleri için kolay gönderi alımı sağlayan bir yazılım uygulaması. Uygulama, gönderi adresi ve hacmine göre en uygun fiyat ve en hızlı teslimat hizmeti veren kargo firmalarını anlık olarak sunuyor. Girişim, ücretsiz yazılım sunarken gönderi başına komisyona dayalı bir gelir modeli ile çalışıyor.
Ne Ekersen
Emre Taşkıran ve Gökay Sert
Tarım teknolojileri geliştiren firmalar ve start-up’lar ile çiftçiler arasında güçlü bir iletişim kuran girişim, sektördeki iş ağını büyütmeyi ve işletmeler ile çiftçiler arasındaki etkileşimi kuvvetlendirmeyi amaçlıyor. Girişim, ‘’super app’’ tipi mobil uygulama aracılığıyla gelirini ilan, reklam, ürün satışından kazanmayı hedefliyor.
Selffix
Burak Özdemir, Özgün Uçankale ve Kutay Kutlu
Elektronik ürünlerin servis işlemlerini uzaktan analiz etmek ve çözüm önerileri sağlamak amacıyla oluşturulan Selffix platformu, AR teknolojisi kullanarak üreticilerin kullanıcıların cihaz problemlerini uzaktan tespit edebilmesini sağlıyor. Selffix, elektronik cihaz markalarının satış sonrası maliyetlerini azaltarak hizmet sürelerini kısalttığı gibi müşteri memnuniyetini de artırmayı hedefliyor.